Головна Новини Тернопільська школярка навчалась в Європейській організації ядерних досліджень (Фото)

Тернопільська школярка навчалась в Європейській організації ядерних досліджень (Фото)

З 19 по 23 червня слухачі МАН навчалися на базі Європейської організації ядерних досліджень (СЕRN) у рамках П’ятої наукової школи з фізики у м. Женева. Можливість поїхати у Швейцарію завдяки знанням і праці отримала слухачка секції фізики Хомишин Олександра, учениця 9 класу Тернопільської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 3 з поглибленим вивченням іноземних мов.

Саша ділиться своїми враженнями від подорожі: «Ставши призером ІІІ етапу Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів МАН і успішно пройшовши співбесіду на знання англійської мови, я отримала можливість побувати у Європейській організації ядерних досліджень – CERN, де протягом п’яти днів вивчала фізику високих енергій. Разом з дев’ятнадцятьма іншими МАНівцями-фізиками ми відвідали музей на базі CERN, де була представлена модель Великого адронного колайдера, та мультимедійну виставку «Universe of Particles», яка показала зіткнення фундаментальних частинок у збільшеному вигляді. Враховуючи те, що лабораторія охоплює територію двох держав, ми побували у Франції, де розташований один з центрів управління детектором. Там науковці ознайомили з принципом роботи Великого адронного колайдера. Пізнаючи природу елементарних частинок, ми брали участь у фізичних дослідах: на базі CERN конструювали прототипи камери Вільсона з метою реєстрації треків частинок, а у інституті Женеви експериментували з рідким азотом та електричними приладами. Крім того, побували в головній у Європі штаб-квартирі ООН, яку ще називають Палацом Націй.

​Протягом цих кількох днів я відкрила для себе багато нового та цікавого, а також отримала море незабутніх вражень та емоцій. Щиро вдячна Малій Академії за таку можливість і, звичайно ж, всім, хто долучився до моєї підготовки до фінального етапу конкурсу-захисту, зокрема, науковому керівнику Олександру Івановичу Крамару».

Інформує МАН