Головна Новини Тернопільська поліція: “Пияків за кермом треба притягувати до криміналу!”

Тернопільська поліція: “Пияків за кермом треба притягувати до криміналу!”

775 дорожньо-транспортних пригод трапилося на дорогах області за десять місяців цього року. 309 аварій – з потерпілими, в яких 64 людини загинули, а 418 отримали травми. Про це на зустрічі з журналістами розповів керівник управління патрульної поліції Тернопільської області Богдан Шевчук, пише Свобода.

– Найпоширеніші дорожньо-транспортні пригоди – зіткнення автомобілів, наїзд на перешкоду або на припаркований транспорт. А от найчастіше гинуть люди під колесами автівок під час зіткнень та у разі перекидання автомобілів.

За словами начальника відділу розслідування злочинів у сфері транспорту СУ ГУНП в області Богдана Шуляра, порушення правил маневрування, перевищення швидкості, та виїзд на смугу зустрічного руху, а також перехід дороги у невстановленому місці – основні причини ДТП, в яких винні як водії, так і пішоходи. Ще одна причина автопригод – погані дороги та недостатнє освітлення проїжджої частини.

  • За вихідні сталося дві дорожньо-транспортні пригоди з потерпілими – це наїзд КаМАЗу на жінку в Борщівському районі, а також зіткнення легкового автомобіля і мопеда у Заліщиках. В обох випадках люди травмовані, мають переломи. Ми розпочали кримінальні провадження.

Богдан Шуляр повідомив, що у заліщицькій аварії постраждали два 17-річні юнаки. Один їхав на мопеді, другий – на легківці. Хто їм дозволив керувати транспортними засобами – будуть з’ясовувати правоохоронці.

250 аварій трапилося через їзду в стані алкогольного та наркотичного сп’яніння. За десять місяців правоохоронці оформили 750 адмінпротоколів.

– З п’ятниці на суботу перевіряли на предмет дорожньої безпеки Козівський, Бережанський та Підгаєцький райони. Ми виявили трьох водіїв у стані алкогольного сп’яніння. У Кременецькому, Шумському та Лановецькому районах зареєстровано п’ять таких випадків, у Чортківському та Заліщицькому – ще 6 нетверезих водіїв,  – зауважив заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП в області Юрій Бучковський.

Найбільше автопригод з постраждалими правоохоронці фіксують по суботах, а от у робочі дні пік аварійності припадає на 13 та 22 години. Аби хоча б якось контролювати ситуацію на дорогах, працівники ГУНП в області організовують спільні патрулювання з патрульною поліцією. Відстежують і місця найбільшого скупчення дорожньо-транспортних пригод.

Що може порятувати від частих ДТП? Усвідомлення усіма учасниками дорожнього руху відповідальності за своє життя та здоров’я, а також за безпеку інших учасників дорожнього руху. Богдан Шевчук вважає, що відповідало б вимогам часу запровадження за їзду у нетверезому стані кримінальної відповідальності. Наразі щодо цього готують законопроект.

Коли журналісти виходили з прес-конференції, у скверику на лавці біля споруди обласної поліції сиділа ромська родина. Усі були засмучені, стривожені. Уночі їхню родичку на об’їзній дорозі Тернополя на смерть збив «Мерседес». Коли ж дочка потерпілої кинулася до матері, її теж збила уже інша машина. На щастя, вона залишилася живою…

 

Ольга КУШНЕРИК