Головна Новини Тернопільська область серед лідерів зі зростання ціни на житло

Тернопільська область серед лідерів зі зростання ціни на житло

Вінницька, Тернопільська та Чернігівська області – лідери зі зростання цін на вторинне житло. Тільки в Вінниці ціни на однокімнатні квартири за перший квартал 2019 року зросли на 44%, відзначають аналітики. А у Львові вартість одиничок і двійок вище, ніж в Києві.

Однак причин для підвищення цін немає, кажуть ріелтори. Ринок нерухомості навпаки завмер.

Якими будуть ціни на нерухомість в Києві, розбирався сайт “Сьогодні”.

Ціни у Львові зрівнюються з київськими

“Дослідження вторинного ринку показало – однокімнатні квартири у Вінницькій області зросли в ціні на 44%. А у Львові вони були навіть дорожче, ніж в столиці”, – зазначають аналітики майданчика OLXX.

Середня ціна однокімнатної квартири на Вінниччині – 670 тис. грн. На Тернопільщині – 595 тис. грн, на Чернігівщині – 458,5 тис. грн.

Якщо судити по оголошеннях в мережі, то найвищі ціни на однокімнатні квартири – у Львові. В середньому вартість квартири становить 922 тис. грн, тоді як однокімнатні квартири в Києві пропонують в середньому за 809 тис. грн.

А найрізкіше подорожчання на житло з початку року спостерігалося у Вінницькій області. У трійці лідерів також Тернопільський і Чернігівський регіони, говорить статистика.

Однак за оголошеннями не варто судити про тенденції на ринку. Статистика сайтів нерухомості не говорить про реальну ситуацію, тому що серед інших оголошень найчастіше є ті, цінами яких не завжди можна вірити.

“Однокімнатні квартири, як найзатребуваніші в туристичному місті, можуть подорожчати в деяких районах Львова до рівня київських – в цьому я не сумніваюся. Якщо порівнювати хороші квартири у Львові і погані в Києві, то вони в цінах приблизно зрівняються. Але розрив між столицею і обласними центрами є. Якщо в Києві ціна за метр квадратний приблизно 1000 дол., то у Львові та Одесі – 750 дол./кв.м., Харкові та Дніпрі – на рівні 550 дол./кв.м”, – говорить директор департаменту Асоціації ріелторів України Едуард Базус.

Ринок нерухомості завмер

Попит на житло зменшився. Активність на ринку нерухомості в першому кварталі цього року впала, каже України Едуард Базус. На первинний ринок вплинуло падіння курсу долара. А на вторинне житло – президентські вибори в Україні.

“Багато покупців вирішили трохи відкласти момент покупки квартир на потім. Найцікавіше, що вони все одно повернуться на ринок, тому що глобально нічого ж не змінюється. Занепокоєння не дає спокійно здійснювати операції”, – говорить Едуард Базус.

Ціни зростають. Однак це зростання настільки невелике, що воно не може говорити про якісь тенденції на ринку.

“Ціни вже абсолютно точно не падають. А на первинному ринку підросли за рахунок того, що долар ослаб. Просідання курсу призвело до того, що в доларовому вираженні ціни зросли”, – коментує експерт.

Ціни на вторинне житло зросли в усіх містах-мільйонниках. Але це зростання на рівні 0,1-0,5% на місяць. Найбільше росли ціни в Дніпрі – близько 1% на місяць.

На ринок житла у Львові впливають програмісти і заробітчани, пояснює Дмитро Кабаровський, Co-founder & CMO компанії INPROLUX.

“На тлі українських зарплат прості програмісти і веб-дизайнери з зарплатою від 2000 євро стали міцним середнім класом, що формує ціноутворення в регіоні. Західний регіон був недооцінений останні 5-7 років. Зараз ціна вирівнюється на тлі підвищення попиту: купують запасне житло мешканці східних регіонів і заробітчани”, – зазначає експерт.

Все залежатиме від ситуації в країні

Кардинальних змін в нерухомості найближчим часом не буде, вважає Віктор Несін, голова Національної ради ріелтерської палати України. Зберігатиметься сьогоднішня цінова політика.

“Все залежить від ситуації в країні. Ринок нерухомості тонко реагує на всі політичні події в країні. На сьогодні у нас ситуація, коли ринок завмер. Люди намагаються зрозуміти, що буде далі. Інвестори зараз призупинилися і це відчувається по всьому ринку. Всі великі проекти трохи призупинилися. Якщо говорити про ціни, то жодних різких змін не буде”, – говорить Несін.

При цьому ринок нового житла буде активніше вторинного. Це пов’язано з тим, що ціни на житло в новобудовах нижче, ніж на вторинному ринку. Причин для зростання цін немає, тому що на сьогодні не спостерігається ні припливу інвесторів, ні зростання доходу населення, ні дешевої іпотеки. Ціни не знижуватимуться, а будуть інертними, вважає експерт.

Експерт інформаційно-аналітичного порталу про новобудови 3м2 Вікторія Берещак, навпаки, впевнена, що незначне збільшення вартості квадратного метра в межах 1-1,5%, свідчить про поступову активізацію ринку.

“Спровоковане президентськими виборами затишшя на первинному ринку проходить. Бізнес прийняв до уваги результати виборів і миттю відреагував поверненням до звичайного ритму роботи. Крім того, збільшення цін було б можливим без повернення покупця на ринок”, – вважає експерт.

При цьому, за її словами, хорошим стимулом для покупців може стати розвиток іпотечних програм, а також програм з розстрочки. Для бізнесу важливим є впровадження прозорих правил гри при знищенні корупції.

Нагадаємо, раніше “Сьогодні” розповідали про подружню пару, яка орендує в столиці квартири для безхатченків.