Головна Новини Тернопільська держекоінспекція перевірила у яких умова утримують циркових тварин

Тернопільська держекоінспекція перевірила у яких умова утримують циркових тварин

Умови утримання верблюда та лами на стадіоні у м. Хоростків Тернопільської області, які під час гастролей завезені цирком шапіто «Грузія», перевірено в межах компетенції 08.12.2017р. Державною екологічною інспекцією у Тернопільській області (далі-Інспеція) за участю заступника Хоростківського міського голови.

Встановлено, що рішенням від 24.11.2017 р. Хоростківської міської ради державному підприємству «Молодість» погоджено розміщення цирку шапіто «Грузія» у м. Хоростків на території стадіону. Фактично, виступи цього цирку за вказаною адресою проводились 26.11.2017 р. Згідно з поясненням в.о. цирку Тайчук Г.Д. верблюд та лама не використовуються у видовищних цілях, а лише у розважальних (для верхової їзди дітей та дорослих).

Положенням про Державну екологічну інспекцію у Тернопільській області визначено здійснювати державний нагляд (контроль) за додержання вимог законодавства про раціональне використання, відтворення і охорону об’єктів тваринного світу в частині утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах, наявність документів, що підтверджують законність набуття диких тварин, наявність дозвільних документів на утримання та розведення диких тварин в неволі. Проте, «Порядком утримання та розведення диких тварин, які перебувають у стані неволі або в напіввільних умовах», затвердженим наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища України 30.09.2010 р. №429, не встановлені мінімальні норми площ для утримання та розведення верблюда та лами, що дає підстави зробити висновок про те, що ці тварини відносяться до одомашнених, а тому немає підстав вимагати документи, що підтверджують законність набуття диких тварин.

Виходячи із наведеного вище, питання утримання верблюда та лами знаходиться поза компетенцією Інспекції.

Попри це, фактів жорстокого поводження з тваринами, встановлених Законом України “Про захист тварин від жорстокого поводження”, Інспекцією не встановлено. Зафіксовано, що верблюд та лама в нічний час знаходяться під шатром розміром 7х4 м2, земля застелена сіном. Вдень тварин випускають під наглядом трьох працівників цирку шапіто «Грузія» пастися на стадіоні. Наявний трейлер розмірами 2,2х2,2х12 для перевезення цих тварин.

Згідно із поясненнями в.о. цирку шапіто «Грузія» до кінця тижня заплановано вивезення згаданих тварин на місце постійної дислокації на територію Чернівецької області.