Головна Новини Тернопільська влада щось приховує від тернополян

Тернопільська влада щось приховує від тернополян

Дев’яте місце зайняв Тернопіль цього року при оцінці публічності органів місцевого самоврядування. Усього було проаналізовано ситуацію у 22 обласних центрах України. Більшість із них, в тому числі і наше місто, мають низький рівень публічності. Тернопіль вже третій рік поспіль бере участь у визначені індексу публічності. Порівняно з попередніми роками він зріс на декілька відсотків, але все ще залишається низьким.

«Ми проводимо таке дослідження вже чотири роки, а Тернопіль бере у ньому участь три роки, – розповіла Ольга Галушка, координатор вимірювання Індексу публічності у 2016 році від громадської мережі «Опора». – Публічність органів місцевого самоврядування – це комплекс управлінських та політичних заходів до яких вдаються органи та посадові особи місцевого самоврядування з метою забезпечення максимально відкрити і приязних взаємовідносин з громадськістю. У даному випадку публічність включає в себе три взаємопов’язані принципи: прозорість відкритість та підзвітність. Це означає, що органи місцевої влади з власної ініціативи публікують вичерпну та актуальну інформацію про свій персональний склад, структуру, повноваження функції, фінанси, поточну активність і плани, у відкритому доступі можна побачити рішення та розгляд поточних питань. Крім того, має бути максимальний доступ до інформації, що є їхньому розпоряджені, систематичне інформування населення про результати та ефективність їхньої роботи, про використання громадських ресурсів і бюджетних коштів. Ми вивчали публічність міського голови, виконавчих органів та депутатів міської ради. Процес дослідження включав більше 200 пунктів-індикаторів публічності.»

Підсумувавши усі пункти? отримують Індекс публічності. Якщо місто набрало до 40%, то воно вважається не публічним, від 41 до 60 – низький рівень публічності, від 61 до 80 – задовільний рівень, від 81 до 100 – високий. Цього року Тернопіль набрав 59%, що на 7% більше ніж минулого року. Задовільний рівень публічності демонструють Івано-Франківськ, Луцьк, Київ, Вінниця, Кропивницький, Чернівці та Львів. Жодне із міст цього року не набрало високого Індексу публічності, в той же час не має вже не публічних міст.