Головна Новини Тернополян “розводять” СМС-аферисти

Тернополян “розводять” СМС-аферисти

Чимало краян в ейфорії від несподіваного прибутку вже віддали кровні заощадження аферистам. Люди радіють несподіваному прибутку і не одразу здогадуються пересвідчитися у правдивості інформації.  Саме на такий людський фактор і розраховують шахраї. Хоча, варто віддати їм належне – афера гарно спланована.
Несподівано пересічному громадянину приходить  смс – ка, у якій  повідомляється про виграш недешевої іномарки. Що цікаво, в повідомленні для правдивості є посилання на сайт, за яким можна перейти та пересвідчитися у буцімто правдивості прочитаного. На таких сайтах, звісна річ, розміщується інформація про акцію та номери телефонів щасливих володарів новеньких автівок.
У розділі, здебільшого під назвою Супер-акція» призер може довідатися, що авто виграв лише тому, що користувався послугами платіжних терміналів, чи банківськими послугами через телефон. Тобто, якщо жертва афери ще мала сумнів, як його номер телефону потрапив у розіграш, після такого пояснення він таки зникав. Для більшої правдивості у тексті зазначається, що всі дані надавалися з дозволу Міністерства фінансів і Міністерства зв’язку України, останнього, до слова вже не існує з 2010 року.
Під час телефонного дзвінка на зазначений номер, невідомий менеджер мило запевняв, що за авто навіть не потрібно їхати, його доставлять згідно адреси. Головне – сплатити відсоток від вартості автомобіля, ціна якого, згідно базової комплектації здебільшого 350 000 – 400 000 гривень. І щасливий майже власник іномарки поспішає сплатити  «державний податок», який нібито зобов’язані сплачувати всі, хто щось виграє. Люди навіть не цікавляться чи є якісь документи, які б засвідчували оформлення транспортного засобу на певну особу, підтвердженнями на оплату, тощо.
Вже згодом, коли перестає відповідати телефон, стає неактивним посилання на сайт, люди розуміють, що їх підступно обдурили та звертаються в поліцію.
Тож вкотре застерігаємо: безкоштовний сир лише у мишоловці! Аби не потрапити на гачок шахраїв, потрібно хоча б в інтернеті перевірити, чи взагалі були такі акції і про що загалом йдеться. А в інтернеті, до речі, сьогодні можна знайти і перевірити практично будь-яку інформацію. Зателефонуйте до офіційних представників автомобільної компанії, спробуйте принаймні “погуглити” про номер, з якого вам надіслали цю смс. Зазвичай відомі шахрайські номери вже давно є в мережі. Чимало там і інформаційних застережень про такі шахрайства.

© Офіційний сайт Національної поліції: https://tp.npu.gov.ua/news/shaxrajstvo/nespodivano-vigrali-avto-vitayu-vi-potrapili-u-aferu/