Головна Новини Тернополян попереджають про неправдиву рекламу «ліків від коронавірусу»

Тернополян попереджають про неправдиву рекламу «ліків від коронавірусу»

Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області закликає не довіряти рекламі, яка пропонує придбати засоби для лікування чи профілактики COVID-19. Наголошуємо, за офіційною інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я наразі немає підтверджених та ефективних ліків від нового коронавірусу.

З метою недопущення поширення на території регіону і України в цілому, інформації, що вводить в оману, Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області закликає не довіряти рекламній інформації у друкованих засобах масової інформації, на телебаченні та радіо, в мережі Інтернет чи в транспорті, яка пропонує придбати засоби для лікування та профілактики COVID-19.

Будьте пильними, не займайтеся самолікуванням і при перших симптомах ГРВІ звертайтеся до сімейного лікаря, який має чіткий алгоритм дій.

Розповсюдження фармацевтичними компаніями та іншими учасниками ринку лікарських засобів реклами про те, що препарат їхнього виробництва має профілактичну або лікувальну дію щодо коронавірусів, за відсутності лабораторних, вірусологічних і наукових досліджень, є поширенням неправдивої інформації. Така реклама є недобросовісною.

ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО РЕКЛАМУ»

Недобросовісна реклама – реклама, яка вводить або може ввести в оману споживачів реклами, завдати шкоди особам, державі чи суспільству внаслідок неточності, недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо часу, місця і способу розповсюдження.

Стаття 10. НЕДОБРОСОВІСНА РЕКЛАМА

  1. Недобросовісна реклама забороняється.
  2. Відповідальність за недобросовісну рекламу несе винна особа.
  3. Рішення щодо визнання реклами недобросовісною приймають державні органи, визначені у статті 26цього Закону.

Виконання цих положень беруть на себе органи контролю за дотриманням законодавства України про рекламу: центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів – щодо захисту прав споживачів реклами; Антимонопольний комітет України – щодо дотримання законодавства про захист економічної конкуренції; Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення – щодо телерадіоорганізацій усіх форм власності;

Про факти розповсюдження такої реклами повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області у зручний для вас спосіб:
тел. (0352) 52-10-10; info@dpss-te.gov.ua; вул. Микулинецька, 20, м. Тернопіль.