Головна Новини Тернополян застерігають: не приручайте лебедів

Тернополян застерігають: не приручайте лебедів

Дикі лебеді є перелітними птахами і часто у пошуках належних кліматичних умов і поживи можуть долати відстані у тисячі кілометрів. Вони є цілком самостійними, добре самі дають собі раду, не потребують якоїсь надзвичайної допомоги і головне – не шкодити їм в існуванні.  Проте в процесі перельотів зупиняються на водоймах для перепочинку, який зазвичай може триває від однієї до кількох діб. Раціон їх в основному, складає рослинна їжа – трава, водорослі і т. ін., а маючи довгу шию, вони легко добувають собі поживу навіть із дна водойм.

Та часто трапляється інше. Не говорю вже про фізичне знищення цих птахів, хоч є особи, які наважуються піднімати на них зброю. Інколи люди, навіть сповідуючи добрі наміри, вдаються до всяких способів підгодівлі, часто застосовуючи хліб та інші продукти, які не входять у раціон цих птахів, не розуміючи того, що можуть не тільки не допомогти їм, але й зашкодити. Лебеді з настанням холодів  мігрують ближче до півдня, несучи з собою не лише всю свою красу, але й багаж захворювань, що реєструються на територіях, на яких водяться. І якщо на місцях перепочинку вдаватись до підгодовування птахів, вони можуть продовжити своє перебування на водоймі протягом невизначеного часу, будучи резервуаром збудника грипу, хвороби Ньюкасла та інших захворювань, які не тільки через прямий, але й навіть через опосередкований контакт можуть його  занести в  господарства, де утримується свійська птиця. Свідченням  цього застереження є приклад дворічної давності, який мав місце на території Національного природного парку «Дністровський каньйон», що поблизу с.Вільховець Борщівського району, коли на заклик природозахисних активістів місцеві жителі організували підгодівлю лебедів, що зупинились у заплаві Дністра, а окремі люди навіть забирали птахів додому, не розуміючи того, на яку небезпеку могли наразити свою домашню птицю. Невдовзі серед лебедів почалась загибель і було лабораторно діагностовано грип. Службі ветеринарної  медицини тоді вдалось локалізувати джерело збудника і не допустити його в індивідуальні господарства населення.

І сьогодні з екранів різних  телеканалів знову звучать заклики щодо підгодівлі лебедів. Доводиться чути ті ж рекомендації, на  виконання яких «купились» місцеві жителі у вищевказаному випадку. Дуже легко давати поради, знаючи, що не нестимеш за це ніякої відповідальності. Цікаво, якою буде роль журналістів з цих телеканалів, або природозахисних активістів, коли якесь небезпечне захворювання (грип птиці – наприклад) буде занесене в населений пункт і місцевим жителям буде доведено, що вся, наявна у них птиця буде вилучена та спалена, як було в одній із сусідній областей і не факт, що за це власникам буде виплачена компенсація? Звісно, що аргументів не буде, всі стоятимуть осторонь, а оздоровчі заходи будуть покладені на інші служби, левову частку з яких братимуть на себе спеціалісти ветеринарної медицини.

Весною минулого року  у с.Токи Підволочиського району в окремих дворах спостерігалась масова загибель свійської птиці. Причиною цьому був пастерельоз. Але при епізоотичному розслідуванні було встановлено, що хвороба і загибель реєструвались в тих дворах, з яких свійська птиця контактувала на місцевій водоймі з перелітною, або де власники забирали додому ослаблених диких  птахів, – пояснює начальник відділу організації протиепізоотичної роботи Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Володимир Марків.

Незабаром почнеться масовий літ перелітних птахів і невідомо, якою погодою зустріне їх рідна земля (зима ще не сказала свого останнього слова). Звичайно, допомогу птахам при необхідності слід надавати, проте підходити до цього треба дуже зважено, розуміючи, що у дикої перелітної птиці є теж природний добір і зберегти, чи врятувати всіх птахів неможливо, тому будьте уважними та обережними у своїх діях, щоби ваші благі наміри не обернулися бумерангом проти вашої домашньої птиці та вас самих через понесення економічних втрат.