Головна Новини Тернополян закликають не залишати на могилах крашанки, паски чи інші продукти харчування

Тернополян закликають не залишати на могилах крашанки, паски чи інші продукти харчування

У Світлий понеділок чимало тернополян відвідують могили своїх покійних родичів. Оскільки не завжди є можливість відвідати кладовище на Радоницю – девятий день після воскресіння Христового,  українці роблять це у великодні дні. Дехто за традицією несе на могили крашанки, писанки, яйця. Не робити цього радять із міркувань безпеки та санітарії. Фахівець  відділу благоустрою та екології Оксана Ілліч рекомендує у Великодні дні утриматися від традиції залишати на могилах крашанки, паски чи інші продукти харчування. Вони приваблюють безпритульних тварин, які створюють небезпеку для тернополян, що приходять на кладовище.

Також тернополян просять не нести на кладовища штучні квіти, які швидко перетворюються у сміття і при спалюванні яких виділяються численні токсичні речовини, зокрема діоксини.

До слова, Радониця завжди припадає на вівторок, тобто на дев’ятий день після Світлого Воскресіння Христового (Великодня). Радониця означає радість, так як в цей день прийнято радіти світлому дню Великодню разом з покійними рідними.  Віруючі повідомляють своїм покійним родичам, що Христос воскрес, і пригощають їх червоним пасхальним яйцем, шматочком свяченою паски або іншою стравою, залишаючи все це біля могили. Крім того, в цей день, перш за все, моляться за упокій душі людини. Для цього навіть не обов’язково йти до церкви. Є навіть спеціальна «Молитва за спочилих».