Головна Новини Тернополянка розповіла про переваги життя у Швеції

Тернополянка розповіла про переваги життя у Швеції

Panorama of Stockholm, Sweden

Понад 100 років Швеція зберігає нейтралітет: країна не бере участі у війнах. Вона підходить для відпочинку і життя. Її краса, неповторність і чистота природи, невимовні річки й озера, чисте повітря, яким дуже легко дихати, старовинні культурно-історичні пам’ятки ваблять до себе туристів і не тільки. Екстернополянка Наталія Перчак поділилася особливістю життя у Швеції, пише Номер 1

«Якщо є велике бажання, то шведську можна вивчити й за рік»

– Мабуть, почнемо з основного запитання: чому Ви вирішили покинути Україну й обрали саме Швецію?

– Так сталося, що я познайомилася з хлопцем із Черкас. Ми тривалий час спілкувалися, а потім почали зустрічатися. Було важко, бо на відстані будувати відносини насправді проблематично. Йому запропонували роботу у сфері інформаційних технологій у Швеції, він погодився і згодом запросив мене переїхати разом з ним.

– Як щодо мови, якою Ви спілкувалися?

– Взагалі шведська мова не має статусу національної, але, мабуть, їм це і не потрібно, бо практично усе населення нею володіє. Без знання шведської можливо влаштуватися хіба що на роботу за IT–спеціальністю або в міжнародні фірми, і то лише в тому випадку,  якщо є безцінний досвід і ви талановиті у цій сфері. На практиці знання шведської дуже важливе, незважаючи на те, що великий відсоток шведів володіє англійською. Якщо є велике бажання, то шведську можна вивчити й за рік.

– Як легально виїхати до Швеції, не з туристичною метою?

– Тривалий час перебувати на території Швеції можна, коли маєш тимчасовий дозвіл на проживання, постійний дозвіл на проживання та коли набув громадянства. Для цього потрібно знайти роботу, отримати дозвіл на роботу і переїхати на цій підставі, возз’єднатися з найближчим родичем. Навіть якщо романтичні стосунки з громадянином Швеції переросли у цивільний або офіційний шлюб – це легальний привід звернутися за дозволом на проживання. Можна ще приїхати на навчання. Сам факт тривалого навчання у Швеції не дає права залишитися в країні після закінчення навчання. Однак якщо за цей час студент знаходить постійну роботу, заводить сім’ю (або вступає в цивільний шлюб), він може скористатися одним із двох вищенаведених сценаріїв.

– Що Вас найбільше вразило у цій країні?

– Вражає те, що тут зовсім немає бродячих котів і собак. Шведам якось вдається контролювати їхню популяцію. Домашні тварини коштують дорого, і всім їм імплантують під шкіру чіпи. Дитячих будинків та інтернатів у Швеції теж немає. Тут практикується влаштування дітей–сиріт або дітей, які потрапили в складну життєву ситуацію, у тимчасові прийомні сім’ї, яким виплачують зарплату.

Також для мене цікавим є те, що у більшості дошкільних навчальних закладів «тиху годину» проводять цілий рік на вулиці – на відкритих верандах стоять ліжечка, на які одягнені діти вкладаються спати. Можливо, тому шведи такі загартовані і в холодну погоду одягаються досить легко. Крім того, є спеціальні «екологічні дитячі садки», де дітлахи цілий день проводять на вулиці, а в приміщення заходять тільки, щоби поїсти.

В автобусах тут опускається підлога, коли вони під’їжджають до зупинки, щоби літнім людям і батькам із візочками було легше заходити й виходити. Розклад транспорту дуже точний і відображається на моніторах, встановлених на зупинках. Для інвалідів у всьому транспорті є пандуси, які висуваються при потребі. Та навіть у лісових хащах запросто можна зустріти біотуалет для людей з інвалідністю!

Для літніх людей є спеціальні помічники, які приходять до будинку допомагати: така професія поважається і добре оплачується.

«Автобуси і таксі використовують як паливо газ, що отримують із харчових відходів»

– Я читала, що у Швеції дуже дбають про екологію, чи так це насправді?

– Швеція дійсно відрізняється  турботою про природу: 50% енергії отримують з відновлюваних джерел, автобуси і таксі використовують як паливо газ, що отримують із харчових відходів, і тільки 1% сміття не переробляється. Що стосується відходів, тут дійсно прийнято сортувати сміття на найближчих станціях переробки або прямо в підвалі багатоквартирного будинку. Пластик, папір, метал, газети, батарейки, лампочки, скло, харчові відходи – все це ретельно сортується. Для харчових відходів місто видає всім квартирам безкоштовні паперові пакети. Непотрібні речі у хорошому стані (не тільки одяг і взуття, а й посуд, меблі, іграшки, побутова техніка, велосипеди та інше) шведи відвозять у секонд–хенди, яких тут досить багато. Їх із цікавістю і користю для себе відвідують і бідні, і заможні люди. Це не вважається непристойним. Бо часом там можна знайти дійсно класні речі, наприклад для інтер’єру.

– Давайте поговоримо трохи більше про побут, ціни та соціальні гарантії. У скільки обійдеться нерухомість у Швеції?

– Ой, це болюча для мене тема. Пошук квартири – дуже напружений і проблематичний етап. Вибір дуже обмежений, більшість квартир старі і без меблів, ціни «кусаються». Що не давало нам спокою, так це загальні кімнати для прання та відсутність майже у всіх квартирах нормальної ванни. Загальні пральні кімнати у Швеції використовують давно з метою економії. Від загальної пральної кімнати досі залишилися неоднозначні почуття. З одного боку, це класно, коли є промислові пральні та сушильні машини, на прання йде година-дві, і всі речі чисті й сухі. Але з іншого боку, записатися на прання досить проблематично, у нас була пральна кімната на 2 під’їзди, більшість людей працюють, відповідно перуть ввечері або у вихідні, знайти вільний час у розкладі дуже складно. Прати можна з 07:00 до 22:00. Якщо не почав прати протягом 15 хвилин, будь-хто має право зайняти твій час. Ми зазвичай прали о 07:00 в суботу. Якщо щастило, то у п’ятницю ввечері. Але шведи до цього так звикли, що вони залишилися в будинках досі. А ось на місці звичайної ванни у квартирах часто просто діра в підлозі, яку гордо називають душем. Зараз це здається навіть зручніше, але перший час було незвично. Ціноутворення залежить від місця розташування житла, типу володіння, року побудови, площі. У Стокгольмі старт оренди квартири починається з 25 тисяч гривень.

– Який рівень заробітної плати?

Середня зарплата у Швеції – близько 3,5 тис. євро. Але в країні діє один з найвищих податків у світі. Тут добре заробляють кваліфіковані фахівці на запрошення компанії. В основному наші співвітчизники працюють тут у сфері IT, а також економістами, інженерами та будівельниками.

– Чи легко іноземцю знайти роботу в Швеції? Від чого це залежить?

– Знайти роботу складно навіть для шведів. В якомусь плані це велике село, де вирішальним фактором є комунікація. Чим більше контактів у країні, тим більше шансів влаштуватися. Знання мови дуже важливе для більшості спеціальностей. Досвід, само собою, вимагають всюди, навіть на найпростіших роботах. Уявіть собі, для прибиральників є курси, і при прийомі на роботу вони проходять щось на зразок кастингу, хто якісніше прибирає.

– А як живеться пенсіонерам?

– Як і у більшості країн Європи, пенсійне забезпечення тут на високому рівні. Мінімальна пенсія, якщо я не помиляюсь, від 1100 євро.  Пенсіонери в основному дуже активні. Поки є сили, їздять у подорожі, катаються на велосипеді, ведуть соціальне життя. А ось коли починаються проблеми зі здоров’ям, то тут у всіх старість однакова. Тільки у Швеції пенсіонерам допомагає спеціалізований персонал, а життя в будинку для літніх тутешніх людей – не примха чи позбавлення від непотрібних родичів, а звичайна практика.

«Нерідко шведи роблять і так звані «алкогольні рейди» в сусідні країни, де спиртні напої доступніші»

– Яка система освіти у шведів?

– У Швеції є два види вузів – університет і коледж. Ступінь бакалавра можна отримати і там, і там, але за магістерським дипломом або докторським ступенем треба йти в університет. Навчання проводиться шведською мовою, але є безліч програм англійською. Рівень освіти досить високий. Два шведських університети входять до першої сотні кращих у світі. Вартість навчання залежить від університету та обраної програми. Найбільш доступними є гуманітарні професії, вартість яких у середньому становить трохи більше 8 тисяч доларів, а найдорожче навчання за бізне-спеціальностями і програмами у сфері дизайну – 23 тисячі доларів. Шведські вузи пропонують широкий вибір стипендій, більшість із них у вигляді знижок на оплату навчання (від 25 до 100%). Лише деякі вузи надають стипендії, які покривають витрати на проживання. Крім того, іноземні студенти у Швеції мають право працювати необмежену кількість годин на тиждень.

– Чим в основному харчуються шведи?

– Їжа у Швеції дуже дорога, але в той же час якісна. Шведські продукти, як правило, дорожчі привізних через високі вимоги з боку держави. У шведів дуже багато страв із картоплі, як у нас. Вони люблять хліб, сендвічі, бутерброди, тому подібних закусочних дуже багато. Найдавніша традиційна страва відома ще із 16 століття – оселедець «surströmming», жахливий на смак, якщо чесно. Сюрстремінг — це ферментований оселедець з особливо міцним запахом.  Для сюрстремінгу використовується така кількість солі, якої якраз достатньо, щоби запобігти гниттю сирої риби. Шестимісячний процес бродіння надає слабосолоній рибі характерного сильного запаху і трохи кислуватого смаку. При відкриванні банки із сюрстремінгом виходить сильний, навіть задушливий запах, тому страву часто вживають на відкритому повітрі. За даними японського дослідження, щойно відкрита банка сюрстремінгу має один з найбільш гнилих запахів їжі у світі. Шведи також люблять квашену капусту, її зазвичай подають разом із піцою в місцевих закусочних, і салат з буряка. Супи тут не популярні, хіба що зі шпинатом і вершками. Однією з основних національних страв у Швеції вважаються м’ясні кульки з брусничним варенням.

–  Які особливості у поведінці чи звичках шведів підмітили?

– Шведи люблять відпочинок на природі, походи, сплави на байдарках, заняття спортом і фітнес. Здійснювати ранкові пробіжки або ходити у спортзал як мінімум раз в тиждень тут вважається мало не правилом хорошого тону. Напевно, тому тут практично не зустрінеш повних людей, а людини з явним ожирінням я взагалі по-моєму ще не бачила в Швеції жодного разу. Незважаючи на це, шведи дуже люблять випити. Вечір п’ятниці – час, коли усі збираються в пабах, а пізніше йдуть у клуб. Пиво тут – найпопулярніший алкогольний напій. У цілому ж алкоголь тут дуже дорогий і продається лише у спеціалізованих магазинах, які закриваються досить рано, а у неділю і зовсім не працюють. Шампанське через пристойні ціни взагалі прийнято пити лише кілька разів у житті: наприклад на весілля. Нерідко шведи роблять і так звані «алкогольні рейди» в сусідні країни, де спиртні напої доступніші.

На відміну від України, тут не поспішають одружуватись і навіть у 30 років перебувають в пошуку. Дітей частіше заводять після 35-ти і відразу парочку з різницею 1 або 2 роки. У Швеції абсолютно нормально жити разом, мати 4 дітей і при цьому не бути одруженими. Такі пари називають «самбо». Це як співжиття. Взагалі ідея рівності дуже сильно пропагується державою, що дає свої результати. У багатьох компаніях існує ініціатива 50/50, яка спрямована на те, щоби в компаніях було порівну чоловіків і жінок.

Шведи – люди досить закриті і сором’язливі. Доходить навіть до того, що зайвий раз не перетинаються з сусідами. Вони дуже поважають особистий простір, тому намагаються нікого не турбувати. Але якщо ви подружилися, вони перетворюються в неймовірно доброзичливих людей. Продавці у магазинах не пропонують своєї допомоги. Якщо потрібно щось дізнатися, їх доведеться спочатку пошукати. Шведи ніколи не будуть з’ясовувати стосунків або переходити на особистості. Якщо машина припаркована неправильно, вони не підуть лаятися, а просто викликають поліцію. Та ж ситуація, якщо хтось шумить після 22:00 в будній день або після 23:00 у вихідні. Але якщо таке відбувається постійно – це інша справа. Ось коли доходить до прання, їхній підступності немає меж – тут усі засоби хороші. Наприклад, перевіряють, чи почав хтось прати вчасно. Якщо немає, то можуть зайняти слот і все. Часто трапляються конфлікти через те, що хтось за собою не почистив сушильну машину. Тут люди звикли до іммігрантів і добре до них ставляться. Іноді навіть складається враження, що іммігрантом тут бути набагато краще, ніж місцевим.

Вікторія Ушакова

 

Джерело: Тижневик “Номер один”