Головна Новини Тернополянка обурилася через відсутність дистанційної роботи вчительки, яка погрожує учням “одиницями”

Тернополянка обурилася через відсутність дистанційної роботи вчительки, яка погрожує учням “одиницями”

Чим ближче кінець дистанційного навчання, тим складнішою пред вчителями стає проблема оцінювання. Суперечливих думок з приводу того, як об’єктивно оцінити учня, більшає чи не щодня.

Так, нещодавно Олена Прохира, жителька міста Тернопіль та вчителька у спеціальній загальноосвітній школі ТМР, опублікувала у фейсбуці обурливий допис про педагогиню, яка в некоректній формі вимагала надіслати домашні роботи учнів, інакше погрожувала поставити “одиницю”.

Ймовірно, керівництво школи №13, в якій навчається дитина Олени, доручило вчителям поставити оцінки учнів в електронні щоденники, а потім їх надіслати директору. Олена Прохира опублікувала скріншоти листування, на яких видно повідомлення вчительки та відповіді батьків:

Учителька: «Ми виставляємо оцінки. Негайно вишліть твори й перекази на електронну пошту: [зашифровано], а контрольні роботи (цифра, буква) – на вайбер. Хто не надішле, за ці види контролю отримає «1»».

Тернополянка обурюється, мовляв, на основі чого виставлятимуться оцінки та чи може таке оцінювання бути об’єктивним, якщо вчителька не проводила онлайн-уроків, а надсилала домашні завдання у вайберський чат?

Говорити про справедливість оцінювання не можна апріорі, переконана вчителька Надія Азарова.  Адже вчитель не знає, хто робив домашню роботу і не може контролювати списування. Хтось із учнів буде виправдовуватися поганим інтернетом, у когось не було достатнього обладнання, хтось просто “байдикував”, а за деяких недобросовісних дітей в буквальному сенсі вчилися батьки, переглядаючи відеоматеріали та виконуючи за них завдання. Тобто про академічну доброчесність мова не може йти взагалі.

Думаю, що усі ці оцінки взагалі не мають жодного сенсу. Цей рік – виключення з правил. Після закінчення карантину потрібно дати дітям час, аби надолужити прогалини в знаннях. А далі провести тестування. І треба запастись терпінням. Всім важко і вчителям теж. Незадоволені є завжди і поза карантином, а зараз тим паче, – говорить Надія.

Оцінити знання дітей можна тільки після карантину, переконана Надія. Є багато варіантів, аби надолужити знання. Наприклад, потім можна навчатися по суботах. Або в групах продовженого дня для менших учнів і на факультативах для старших.

Це ж не назавжди. На короткий термін. Але тут питання у послідовності рішень і дій міністерства. Питання у фінансовій мотивації вчителів. Потрібна роз’яснювальна робота серед батьків, аби зняти увесь цей стрес і знизити рівень напруги через невизначеність, – переконана вчителька.

А от вчителька української мови та літератури Наталія Власюк оцінюватиме знання дітей на основі онлайн-уроків. Тим вчителям, які їх не проводили, виставити оцінки за період дистанційного навчання буде складніше.

Я сама проводжу онлайн-уроки, використовую готові тести й розробляю їх сама. Це набагато ефективніше, бо я бачу зворотний зв’язок. Навіть додаткові уроки поза розкладом проводжу, коли бачу, що діти чогось не зрозуміли. Я дуже багато опанувала за цей період нових методів і форм онлайн-роботи з учнями. Так що оцінки є з чого виставити, – розповіла “Всеосвіті” вчителька.

Нагадаємо, Міністерство освіти й науки України порекомендувало педагогам провести підсумкове оцінювання на основі оцінок до карантину й результатів дистанційного навчання. Учитель може провести тест чи контрольну за допомогою онлайн-платформ. Детальніше про це можна прочитати у листі МОН «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року».

vseosvita.ua