Головна Новини Тернополянка власноруч виготовляє неймовірні квіти

Тернополянка власноруч виготовляє неймовірні квіти

Коли я вперше побачила ці квіти, навіть не повірила, що вони не справжні. Торкалася пальцями, пильно розглядала. Коли переконалася, що вони виготовлені з фоамірану, захоплено сказала: «А вони – таки живі!..» Бо людина, що створила їх, вклала в них душу, пише Свобода

І не папір, і не тканина

Тернополянка Наталя Швалюк каже, що на Тернопіллі тільки вона виготовляє квіти з фоамірану. Та й загалом в Україні таких майстринь дуже мало.

Фоаміран –  тканина на зразок прорезиненої замші, прорезиненого велюру. Наталя пояснює, що це – і не папір, і не тканина. Матеріал не токсичний, корейського,  китайського походження. Вона його купує через Інтернет.

У роботі жінка використовує  праску,  гарячим способом виготовляє пелюстки різнобарвних квітів. Використовує у роботі також масляні та олійні фарби, лаки, посипки, дріт.

Процес виготовлення таких квітів має деякі нюанси. Тому  Наталя Швалюк постійно вчиться та вдосконалюється. Окремі роботи інколи робить не лише з фоамірану, а й з ізогону (утеплювача).

«Перед тим, як виготовити квітку, я малюю її в уяві. – ділиться пані Наталя. – Так само фантазую усю композицію. Люблю постійно вчитися робити щось нове, оригінальне».

Першим було дерево яблуні

“Якось я побачила романтичне дерево з яблуневим цвітом. Захотіла й собі виготовити таке, – розповідає майстриня. – Я загорілася цією ідеєю, зайшла в Інтернет, почала читати, навчатися. Тоді й не чула про фоаміран. Замовила матеріал і виготовила чудове півметрове деревце яблуні, що нині є окрасою дачі”.

Відтоді у її колекції з’явилися  наче справжні підсніжники, тюльпани, нарциси, півонії, орхідеї, а також дерева – бонсай,  яблуня, сакура,  абрикос. Наталя Швалюк каже, щоб виготовити нову квітку, потрібен час. Це складна робота. Наприклад, щоб створити вазон з орхідеями, потрібно не менше тижня. Це ювелірна робота, а вироби – ексклюзивні.

Майстриня розповідає, що син Сергій захоплюється її виробами, а рідних зачаровують квіти, виплекані руками пані Наталі. Сергій, як ніхто інший, знає, скільки зусиль докладає мама, виготовляючи черговий квітковий шедевр. А от 13-річна племінниця Аліна хоче перейняти цей цікавий досвід.

У  подарунок – оригінальні квіти

Хоч  і не легко дається таке захоплення, Наталя Швалюк радо роздаровує свої витвори. Чоловікові торік на свято Валентина створила першу орхідею фіолетового кольору. Подрузі на день народження – композицію з листям м’яти. На ювілей свекрусі подарувала торшер із трьома трояндами, а свекру – букет підсніжників. Якщо врахувати, що забава була у січні, то ці квіти нікого не залишили байдужим. Загалом майстриня виготовила понад 80 квіткових робіт, майже всі роздарувала.

А ще вона створює прикраси, защіпки до волосся,  віночки, брошки, кольє, браслети, обручі, вироби до першого причастя, для наречених і дружок, може оформити весільні бокали, композиції, створити оригінальні світильники.

Галина ВАНДЗЕЛЯК