Головна Новини Тернополяни, які безкоштовно прихистили переселенців, отримають грошову компенсацію

Тернополяни, які безкоштовно прихистили переселенців, отримають грошову компенсацію

Тернополяни, які безкоштовно прихистили переселенців, отримають виплати за кожну прийняту людину. Про це розповів міський голова Тернополя Сергій Надал.

За його словами, це 14 гривень 77 копійок за день перебування переселенця в помешканні. Цю суму виплачуватимуть щомісяця, таким чином хочуть компенсувати витрати містян на комунальні послуги, пише Суспільне.

“Перше – подається заява, яка є вже в центрі надання адміністративних послуг. Ви можете прийти в ЦНАП, заповнити цю заяву і подати її. Така заява подається не пізніше наступного дня з того часу, коли до вас приїхали люди і розмістилися внутрішньо переміщені особи. Тому що з дати подання вашої заяви інформація вноситься в реєстр і починаючи з цього дня ви будете мати можливість отримувати компенсацію. Якщо переселенці з’їжджають з вашого помешкання, ви зобов’язані в той самий день інформувати також про це і подати заяву в ЦНАП за встановленою формою – є додаток №2 – це інформація про зміни, тобто якщо люди з’їхали від вас чи приїхали нові люди, додалася нова кількість людей”, — каже Сергій Надал.

У цих заявах потрібно вказати паспортні дані або дані свідоцтва про народження людей, які будуть у вас проживати. Для того, щоб отримати компенсацію, власник приміщення має на 5 день наступного місяця подати заяву в ЦНАП. У ній потрібно вказати кількість днів, впродовж яких у вас проживали переселенці, – розповів Сергій Надал. Міський голова також повідомив, щоб перевірити подану тернополянами інформацію про проживання переселенців у їхніх помешканнях, можуть проводити перевірки.

Відшкодовуватимуть гроші й комунальним підприємствам чи організаціям, в яких поселяють тимчасово переміщених осіб. Це. Зокрема школи та дитсадки. Кошти направлятимуть у бюджети громад, на балансі яких перебувають ці заклади, каже заступниця директора обласного департаменту житлово-комунального господарства Софія Близнюк. За її словами, гроші виплачуватимуть з початку квітня.

“Будуть відшкодовуватися послуги на постачання теплової енергії, води та водовідведення, послуги на надання по вивезенню твердих побутових відходів, а також на закупівлю дров та інших видів палення. Закінчується березень місяць, після цього підприємства, установи, організації отримують нарахування – все, що вони спожили за березень. І до 20 числа вони повинні оплатити ці послуги. Після того орган місцевого самоврядування заповнює форму, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів. І подає військовій адміністрації. Ми це все узагальнюємо і надаємо в Мінрегіонбуд. Мінрегіон буде формувати наступну постанову Кабінету Міністрів і за рахунок коштів держбюджетів будуть відшкодовуватися ці послуги”, — розповіла Софія Близнюк.