Головна Новини Тернополяни шукають “зраду” там, де її немає?

Тернополяни шукають “зраду” там, де її немає?

Нещодавно на  Панелеймона Куліша у Тернополі відкрили сучасний бювет, де безкоштовно набрати води можуть не лише жителі сусідніх будинків, але й всі охочі. У бюветі передбачена багатоступенева система очистки води. Глибина свердловини на місці бювету становить понад 80 метрів. Днями тернополяни почали скаржитися, що у бюветі повільно тече вода, а той  зовсім не  тече. Особливо вразливі підозрюють “вселенську змову” із продавцями бутильованої води та власниками “водоматів”. Мовляв, “скручують” бювет навмисне, щоб тернополяни продовжували купувати воду, а не набирати безкоштовно. Насправді ж причина перебоїв із  водопостачанням у бюветі значно простіша.

– Цей бювет відбирає воду із свердловини завглибшки 80 метрів. Відповідно до технології покращення якості води в новозбудованих артезіанських свердловинах має пройти певний час, поки свердловина очиститься і вода перестане забивати фільтри.  Зараз ми спостерігаємо інтенсивний розбір води, і це дуже добре – чим більше забирають воду, тим швидше очиститься свердловина від природніх залишків.   – розповідає заступник начальника управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Андрій Дроздовський, – Поки свердловина не очиститься, поки не вимиються підземні водоноси, доти будуть забиватися фільтри, тому час від часу робота бювету буде погіршуватися. Це природній процес – фільтри засмічуються і зупиняється водопостачання. Підрядна орагіназація за зверненнями управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР проводить прочистку фільтрів, але вони через якийсь час знову забиваються. Це все тимчасово, адже з  часом після очищення свердловини відновиться безперебійна подача води.

Нагадаємо, що фільтри забезпечують очистку від стандартних забруднень:

  • Пестициди;
  • Нітрати;
  • Пісок і глина;
  • Нафтопродукти;
  • Сполуки металів;
  • Сірководень;
  • Органіка;
  • Солі;
  • Інші домішки.

Фахівці радять користвучам бювету не панікувати і не поширювати інформацію, яка не відповідає дійсності, а оперативно інформувати про перебої в роботі бювету на гарячу лінію ТМР (15-80) або ж безпосередньо в управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР.

Тернопіль житлово-комунальний