Головна Новини Тернополяни можуть не платити комісію при оплаті комунпослуг

Тернополяни можуть не платити комісію при оплаті комунпослуг

тариф

Оплатити комунальні послуги тернополяни можуть у чотирьох інстанціях: у відділенях «Укрпошти», «Ощадбанку», «ПриватБанку» та «Укрексімбанку». 95% відсотків платежів здійснюються в «Укрпошті» та «Ощадбанку», все більше користується популярністю також «ПриватБанк», «Укрексімбанк» приймає близько 2% платежів. За те, щоб прийняти платіж за комунальні послуги усі ці структури беруть комісію. Кожна з них встановлює свій відсоток комісійної плати. Раніше цю послугу оплачували підприємства, які надають комунальні послуги, відповідно до укладених із банківськими чи поштовими установами договорами. Та зараз ситуація змінилася. Вже з грудня минулого року споживачі, наприклад, з власної кишені оплачують комісію у розмірі три гривні при розрахунку за газ. Подібні комісії планують встановити і для інших комунальних послуг. Відповідні листи Укрпошта та Ощадбанк вже розіслали на підприємства, які надають комунальні послуги, ОСББ та ЖЕКам. У них йдеться про те, що приймання комунальних платежів є збитковим для вказаних державних установ, і вони змушені підняти відсоток винагороди за їх приймання. Якщо підприємства погодяться на запропонований вищий відсоток, то споживачі не будуть платити комісію, якщо ж ні – то оплачувати ці послуги доведеться самим тернополянам.

«Приймання платежів через «Укрпошту» здійснюється, як на договірній, так і бездоговірній основі – пояснює Валентина Удич, заступник директора Тернопільської дирекції українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта». – До єдиної квитанції в області підключено 204 партнери – це електроенергія, газ, ОСББ, ЖЕКи, домофони, вивіз сміття та послуги інтеренету. Договірний тариф – це коли після попередніх переговорів визначається відсоток комісійної винагороди, який є рентабельний для підприємства, і з підприємством укладається договір на приймання платежів. Зараз такі партнери: обленерго, усі ОСББ, які підключені по договорах, ЖЕКи, вивіз сміття, послуги інетрнету. За результатами 2015 року по послузі приймання платежів за квартплату по ряду статей «Укрпошта» отримала збитковість. Договірний тариф для всіх однаковий: 1,5% – з яких 1,1% наш відсоток та 0,4% – це відсоток ПП «Укрспецінформ», яке обслуговує програму єдиної квитанції. Зараз цей тариф не відповідає чинному законодавству, не відповідає інтересам нашого підприємства, підприємство не може надавати збиткову послугу, і тому листами від 19 липня ми направили 162 офіційні звернення на кожне ОСББ із зазначенням номеру договору, комісійної винагороди та зазначенням перегляду договірних відносин. Ми пропонуємо переглянути відсоток комісійної винагороди або перейти на чинні тарифи нашого підприємства. Наші тарифи: до 400 гривень включно – 1,5%, від 400 до 1000 – 1%, понад 1000 гривень – 0,8%, але кожен платіж складає не менше 3 гривень за квитанцію. Тобто, якщо квартплата буде складати 100 гривень, то клієнту доведеться платити 3 гривні. Або це робить споживач за бездоговірним тарифом, або це робить підприємство. Можемо також укласти договори на 1,5%, який може бути переглянутий в сторону збільшення при умові, що кожне ОСББ надасть середню суму платежу і середню кількість платежів в місяць. Цей відсоток не буде 1,1, але може коливатися при розрахунку 2-4%. Це договірні відносини при яких ОСББ буде сплачувати за своїх мешканців. Цю роботу «Укрпошта» розпочала ще починаючи з січня 2016 року. Ми вже провели нараду з фірмами, які вивозять сміття, де так само аргументували свою позицію чому збільшуємо винагороду і просили організації переглянути її в сторону збільшення. На даний момент переговори з оплати комісії за вивезення сміття ще тривають. Другий крок – це були підприємства водовідведення – ряд підприємств погодилися і збільшили комісійну винагороду, третій крок – це підприємства, які надають платежі за квартплату: ОСББ і ЖЕКи.».

Валетнина Удич також пояснила, що три гривні комісії, які люди оплачують зараз при розрахунку за газ, йдуть на матеріальні витрати підприємства, закупівлю паперу та зарплату працівників.

В «Ощадбанку» люди сплачують комісію за газ три гривні та кабельне телебачення «Колумбус» 10 гривень. Підняти відсоток комісії банк пропонує і об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків та ЖЕКам. «Зважаючи на зростання тарифів для населення за комунальні послуги, відповідно збільшився розмір середнього платежу, який є основною складовою собівартості послуги, що в свою чергу вплинуло на збільшення її вартості, – йдеться у їхньому листі. – Така послуга стала збитковою для банку, що є порушенням законодавства України. За умови відсутності договірних відносин між банком та ОСББ, комісійна винагорода за надані послуги сплачується платниками-фізичними особами у розмірі 1% від суми платежу, але не менше 7 гривень та не більше 500 гривень за кожний окремий платіж.». Якщо ж, ОСББ підпишуть договір з Ощадбанком, то їм треба буде оплачувати 1,5% від суми загального платежу, але не менше 4 гривень за кожний платіж, тобто за кожного мешканця будинку.

Щодо «ПриватБанку», то його керівництво не передбачає змін щодо перегляду діючих комісій за комунальні платежі. Керівник регіонального прес-офісу «Приват Банку» Олександр Жильцов зазначив, що «ПриватБанк» у Тернополі приймає комунальні платежі в рамках співпраці з ПП “Укрспецінформ”, яке працює з усіма великими комунальними службами міста та з понад 200 приватними ОСББ. Наразі оплата за усі комунальні послуги в «ПриватБанку» здійснюється в межах договорів з комунальними службами – без комісії для клієнта-платника. Виключенням є лише оплати за газ, за яку споживача просять сплатити 3 гривні при оплаті в касі відділення, 2 гривні у разі сплати послуги в терміналі самообслуговування або 1 гривню при здійсненні оплати за допомогою сервісу «Приват24».

Оплачувати комунальні послуги з мінімальною комісією або без комісії можна скориставшись відповідними он-лайн-сервісами. Користуватися оплатою через Інтернет, а не вистоювати черги і платити комісію, пропонує і Владислав Стемковський, заступник міського голови.

«Комісію можна не платити, якщо оплачувати комунальні послуги через Інтернет, – зазначив він. – У Тернополі 70% квартир мають доступ до Інтеренету. Я категорично проти того, що пропонують «Укрпошта» та «Ощадбанк» у плані підвищення комісійної оплати, але вплинути на їхнє рішення ми не можемо. Тому пропоную користуватися не їхніми послугами, а Інтернет-сервісами для оплати комунальних послуг. Державні підприємства більше збитків отримають, якщо люди відмовляться від їхніх послуг. Звичайно, є 15-20% консервативного населення, пенсіонерів і їх переконати користуватися для цього Інтернетом важко, але решта тернополян можуть користуватися ним.».

Оплатити комунальні послуги без комісії можна через два сайти: www.eps.te.ua та  www.oplata.te.ua . Як здійснити оплату на цих сервісах детально описано тут.