Головна Новини Тернополяни можуть залишитися без водопостачання

Тернополяни можуть залишитися без водопостачання

Більше 13 мільйонів гривень заборгувало комунальне підприємство «Тернопільводоканал» за електроенергію ВАТ «Тернопільобленерго». Через це їм 10 вересня відключили електроенергію на двох об’єктах: в адміністративному корпусі та відділі розрахунків населення. На виробничі об’єкти електроенергію поки що подають, але їх також можуть знеструмити. Чому виникла заборгованість пояснив директор КП «Тернопільводоканал» Володимир Кузьма.

«На підприємстві склалася не дуже приємна ситуація пов’язана із заборгованістю за електроенергію, – каже він. – Незважаючи на наші спроби переглянути тариф на наші основні послуги на 2018 рік, до сьогодні не маємо результату. 9 місяців 2018 року ми працюємо з тарифом, який був затверджений ще на 2017 рік, і цей тариф не враховує тих затрат, які ми фактично несемо у поточному році. На електроенергію у тарифі закладена ціна 2,41 гривень, а з липня ми сплачували за неї по 2,91 гривень. Наш тариф не враховує витрати у розмірі 50 копійок на кожному кіловаті електроенергії. Якщо врахувати, що підприємство споживає 2 мільйони кіловат-годин електроенергії в місяць, то це виходить мільйон гривень. Тобто щомісяця тільки на цьому ми недоотримуємо майже мільйон гривень. На перше вересня маємо заборгованість за електроенергію вже на суму більше 13 мільйонів 700 тисяч гривень. Обленерго вже не хоче чекати, коли у нас покращиться фінансова ситуація і наприкінці серпня надіслало нам попередження про відключення наших об’єктів. На жаль, серпень був досить провальний у плані платежів. У серпні заборгованість суттєво зросла: недоплатили трохи більше 2,5 мільйонів гривень при місячному споживанні на 5,5 мільйонів гривень. В обленерго увірвався терпець і вони надали попередження про відключення наших об’єктів. Заплановано, що Нацкомісія перегляне наші тарифи у найближчі два тижні. Навіть якщо все буде добре з переглядом тарифу, то ми в жовтні отримаємо тариф, який дасть можливість закривати тільки поточні питання наступного споживання електроенергії, а питання боргу залишиться не вирішене тому, що у нових тарифах не закладено боргу, який накопичився упродовж 9 місяців 2018 року.».

Директор «Тернопільводоканалу» сподівається, що найгіршого не станеться і з енергетиками вдасться домовитися про розтермінування боргу. Щоб не допустити відключення водопостачання та водовідведення в місті підприємство також звернулося до суду. Планують просити фінансової підтримки і з міського бюджету.

«Сподіваємось, що відключення інших об’єктів не буде, – каже Володимир Кузьма. – Адже жоден наш виробничий об’єкт без електропостачання не зможе виконувати свої функції. Якщо у плані водопостачання припиниться подача води, то у плані роботи каналізаційно-насосних станцій чи каналізаційно-очисних споруд  це може спричинити екологічну катастрофу. І наше підприємство, і міське керівництво не допустить такої ситуації, будемо вести перемовини, впевнений, що представники обленерго, міського РЕМу прекрасно розуміють наслідки і не припинять подавати електроенергію на інші об’єкти. З юридичної точки зору на це питання суперечливі погляди. З однієї сторони законодавство, яке регламентує порядок роботи енергопостачальних організацій передбачає право застосовувати відключення при наявності заборгованості. А закон «Про питну воду та питне водопостачання» говорить про неприпустимість відключення об’єктів централізованого водопостачання і водовідведення. У зв’язку з цим, ми звернулися з позовом до суду щодо заборони для обленерго відключати наші об’єктів. Сподіваємось, що суд об’єктивно розгляне це питання, і ми отримаємо рішення про таку заборону. Подібна практика була у харківському водоканалі і вони мають рішення про таку заборону. У нас такого рішення ще немає, тому обленерго відключило нам електроенергію. До суду ми звернулися одразу, як тільки отримали попередження наприкінці серпня. Такі справи, як правило суд розглядає швидко.».

Якщо у найближчі тижні Нацкомісія таки перегляне тарифи для «Тернопільводоканалу», то вже із жовтня вартість водопостачання та водовідведення для населення зросте на 15%. Другий етап підняття вартості послуг водоканалу може відбутися на початку 2019 року, якщо Нацкомісія погодиться включити у тариф на 2019 рік компенсацію за борг, який накопичився у 2018-му.