Головна Новини Тернополяни можуть вибрати на що витратити 5 мільйонів гривень

Тернополяни можуть вибрати на що витратити 5 мільйонів гривень

Сімдесят один проект подали тернополяни на Громадський бюджет. Громадський бюджет або бюджет участі – це можливість самій громаді вирішувати на що необхідно спрямувати кошти із міської казни. Прийнявши Положення про громадський бюджет, міська рада один процент від загального доходу виділяє на втілення проектів жителів міста. У грошовому вимірі це становить 5 мільйонів гривень. Саме на таку суму можуть бути реалізовані різні ініціативи тернополян у 2017 році.

«Проекти подали майже по всіх категоріях, які ми оголошували, – розповіла Тетяна Корчак, начальник управління економіки, промисловості та праці, секретар Номінаційного комітету Громадського бюджету. – Найбільше їх у галузі спорту – 17 та культури – 15. Під час засідання 2 листопада учасники Номінаційного комітету розглянули усі подані заявки, перевірили відповідність поданих документів до вимог законодавства, приймали рішення, які проекти можуть бути виставлені на голосування, які треба подати на розгляд виконавчих органів, а які авторам треба доопрацювати. Проекти є різні: від 50 тисяч гривень до мільйона. Це і ремонти вулиць, і встановлення дитячих та спортивних майданчиків, і облаштування бювету на бульварі Просвіти, і проведення ранньої діагностики раку, і он-лайн послуги для тернополян та багато інших.».

Загальна сума поданих проектів перевищує 36 мільйонів гривень. Реалізовані будуть тільки ті, які наберуть найбільше голосів тернополян.

«Проекти поділені на великі і малі, – пояснює Назар Зелінка, депутат міськради, голова Номінаційного комітету Громадського бюджету. – Чотири мільйони виділено під великі проекти з бюджетом від 101 тисячі до мільйона та один мільйон на проекти від тисячі до 100 тисяч гривень. Відповідно, маємо 23 малих проекти і 48 великих. Є 10 проектів-мільйонників. Всі ми розглянули і направили у профільні управління, фахівці яких мають дати свій висновок та уточнити бюджети спільно з авторами. Після цього виставлятимемо проекти на голосування.».

Детально ознайомитися з усіма пропозиціями можна на сайті «Громадський проект». Голосування за ініціативи городян розпочнеться 8 листопада.