Головна Новини Тернополяни занепокоєні масовим поширенням менінгіту серед школярів сусідньої області

Тернополяни занепокоєні масовим поширенням менінгіту серед школярів сусідньої області

Менінгіт – захворювання, яке за декілька годин приковує до ліжка. У сусідній Хмельницькій області через менінгіт у чотирьох школах на декілька днів було оголошено карантин. Це налякало тернополян. Тож Т1 Новини вирішили дізнатись, яка ситуація із захворюванням у нашому місті та що варто знати про цю недугу.

Зараз Віка разом з мамою розглядає улюблені книжки, а ще два дні тому їм було важко піднятися з ліжка. В понеділок в дівчинки піднялася температура і з’явилася висипка та тілі. Рідні подумали, що це звичайна алергія, та вже наступного дня у районній лікарні батькам Віки сказали – в неї менінгококова інфекція.

“З вівторка на середу вночі піднялася знову ж таки висока температура і жарознижуючі засоби не допомагали. Цілу ніч вона так і трималася, а вже на ранок ми звернулися в Борщівське реанімаційне відділення. Там, сказали, що підозрюють ентеровірусну інфекцію, або ж менінгококову інфекцію”, – каже мама Вікторії Наталя Богач.

На Тернопільщині ж цією інфекцією заразились 4 дітей. Це статистика за рік. Що ж до менінгіту, то ця хвороба вражає захисні оболонки спинного та головного мозку. Найчастіше хворі страждають від головно болю, температури, блювоти та різких змін психічного стану. Лікарі кажуть, найчастіше на цю недугу хворіють діти.

“Хвороба доволі часто зустрічається. Ентеровірусна інфекція може мати наступні ознаки: висипання, гарячка, ангіна, може бути і менінгіт. Якщо говорити про менінгіт, то це болі голови, блювота, вимушене положення тіла в ліжку, температура, яка погано коригується жарознижувальними препаратами”, каже завідувачка інфекційного відділення КНП “Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня” Ольга Дивоняк.

Зараз же палати в інфекційному відділенні міської дитячої лікарні порожні. На відміну від Хмельниччини. Там у 4 школах через менінгіт був оголошений карантин. У нас же ситуація спокійна. Можлива причина цьому – вакцинування, яким батьки і діти не нехтували. Та все ж лікарі наголошують, саме щеплення є одним з найефективніших методів профілактики цього захворювання

“В силу особливостей імунної системи найчастіше хворіють діти від 1 до 5 років. Хоча можуть і дорослі, тобто вогнища як такого немає й інші діти не інфікувалися. Дане захворювання не є таке контагіозне, аби поширюватися великими хвилями”, – додає доцент кафедри педіатрії №2 ТНМУ ім. І. Я. Горбачевського Іванна Горішна.

Менінгіт передається повітряно-крапельним шляхом. Недуга найбільше поширюється в осінньо-зимовий період, коли імунітет найвразливіший. Тому лікарі радять в цей період більше вживати овочів та фруктів, уникати стресів та займатися спортом.

Христина Луцик, Оксана Задорожна, Павло Верхолюк, Т1 Новини‸