Головна Новини Тернополянин пропонує облаштувати в місті японський сад (Відео)

Тернополянин пропонує облаштувати в місті японський сад (Відео)

“Японський сад” у Тернополі. Такий проєкт на “Громадський бюджет” подав тернополянин Павло Савечко. На його думку, територія біля водяного млинка із прилеглим озерцем ідеально підходить для реалізації та облаштування даного ландшафтного проекту. Повідомляє Т1 Новини.

“Японський сад” пропонує облаштувати у парку “Топільче” тернополянин Павло Савечко. Така ідея у нього з’явилась, коли він прогулювався парком. Каже, територію біля водяного млина не оновлювали вже більше 30-ти років. Тут і досі стоять старі дерев’яні фігури та залізні конструкції від колишніх ліхтарів. Це й мотивувало тернополянина написати проєкт на “Громадський бюджет”.

“Ця місцина раніше передбачалась, як відпочинкова зона. Тут передбачались казкові фігури, паркове освітлення і зараз, на жаль, жодна з зон не функціонує”, – каже ідейник проєкту “Японський сад” у парку “Топільче” Павло Савечко.

Проєктом передбачається біля водяного млинка із прилеглим озерцем створити ландшафтну локацію із відновлювальними джерелами енергії для освітлення різних паркових елементів. Також тут за задумом мають бути встановлені ворота торії, місячна брама, двоярусна пагода, японські місточки, ліхтарі та декоративні фігури.

“Ми плануємо висадження морозостійких декоративних зелених насаджень (сакура, японський клен, сосна нівакі, мох, папороть, тощо)”, – ділиться Павло Савечко.

Щоб втілити усе задумане потрібно більше одного мільйона гривень. Проте, ідейник наголошує – це може стати не лише чудовою окрасою парку, але й початком співпраці з представниками посольства Японії.

“Вартість проєкту 1 млн 450 грн. Ми плануємо, якщо проєкт стане переможцем, звернутися за менторною допомогою до посольства Японії. Нагадаю, що наступного року у Японії проводитимуть Олімпійські ігри, тому це може бути гарна нагода перерізати червону стрічку саме в Тернополі”, – додає Павло.

Японські сади, розповідає Павло Савечко, давно вже стали популярними не лише в Японії. Зокрема, побачити їх можна у Вроцлаві, Сіднеї, Мехіко. Також японський парк під назвою “Кіото” вже давно функціонує у Києві.

Проголосувати за проєкти, які подані на “Громадський бюджет” можна буде з 25 жовтня. Цього року тернополяни подали 95 різноманітних ідей які пов’язані з покращенням життя в місті. Проекти-переможці будуть реалізовані у 2020 році.

Сергій Балуцький, Оксана Задорожна, Павло Верхолюк, Т1 Новини