Головна Новини Тернополянам розповіли як боротися зі спекою: корисні та ефективні поради

Тернополянам розповіли як боротися зі спекою: корисні та ефективні поради

Звертаємося до жителів Тернопільщини та гостей нашого краю з проханням у найближчі дні проявити уважність та бути пильними – вдень 2-4 серпня прогнозується підвищення температури повітря до + 35-37 С. Про це повідомляє Тернопільський ЦГМ.

Як радять експерти, в ці дні варто пити якомога більше води – бажано в 2 рази більше, ніж зазвичай. При цьому слід виключити з раціону каву, алкоголь і солодкі газовані напої, оскільки навантаження на серце і без того істотне. Непоганою альтернативою звичайній воді є чай і вода з лимоном.

Дієтологи радять їсти побільше зелені, овочів, фруктів, ягід. Бажано не вживати каші, борошняні вироби, смажену, жирну їжу і солоні продукти, оскільки така їжа при перетравленні піднімає температуру тіла. Водночас слід бути особливо уважними до продуктів харчування, адже у спеку багато із них псуються швидше.

Одяг краще вибрати світлий з бавовни, льону і шовку. Такий одяг добре пропускає повітря, вбирає вологу, сприяючи органічній терморегуляції тіла.
Експерти рекомендують мінімізувати використання косметики і парфумів. А ось сонцезахисний крем в таку погоду – те, що треба.

З’являтися на вулиці бажано вранці і ввечері, проте, якщо вам все ж доводиться виходити з приміщення в найбільш спекотний час доби, можна взяти з собою світлу сонцезахисну парасольку, попередньо прийнявши перед виходом душ. Можна також приготувати собі пляшку із замороженою водою, щоб прохолода завжди була під рукою. Крім того, в умовах спеки може знадобитися перевірене століттями віяло.

На робочому місці, де немає кондиціонера, можна поставити маленький акваріум або яку-небудь ємність з водою, яка, випаровуючись, буде зволожувати повітря. Також від спеки допоможуть рослини, адже вони теж зволожують повітря. Ще один варіант – придбати маленький недорогий вентилятор, який зручно розміститься на вашому робочому столі.

В домашніх умовах від палючого сонця добре захищають світловідбивачі на вікнах. Для цього можна задіяти фольгу. А від задухи в приміщенні добре допомагають мокрі махрові рушники, розвішані по кімнаті.

Тим, хто віддає перевагу користуванню кондиціонерами, слід нагадати про те, що такий прилад не тільки перетворює повітря в крижане, створюючи небезпеку хвороби, а й накопичує різні хвороботворні бактерії. Тому рекомендуємо проводити регулярне чищення кондиціонера і комбінувати його з іншими методами охолодження. З ранку, коли повітря свіже і не прогріте, бажано провітрювати приміщення.

Подбайте про домашніх тварин – їм потрібно буде більше води, а квіти зніміть з підвіконь на підлогу.

Пам’ятайте, що у спекотні дні підвищеним є навантаження на електрику, тож перевірте прилади, кондиціонери, розетки та проводку.

За матеріалами: УНІАН, http://www.tenews.org.ua