Головна Новини Тернополянам розповіли куди скаржитися, якщо затопили сусіди, протікає дах чи на стінах...

Тернополянам розповіли куди скаржитися, якщо затопили сусіди, протікає дах чи на стінах з’явився грибок

Протікання даху, внутрішньо будинкових швів панельних будинків є досить поширеним явищем в далеко ненових багатоповерхівках Тернополя. І коли такі протікання стають постійними чи повторюваними, то в місцях підтоплень часто виникає грибок, який є вельми неприємним явищем в житлових приміщеннях, оскільки спричиняє негативний вплив на здоров’я.

До Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області неодноразово надходили звернення щодо погіршення умов проживання, зумовлених протіканням даху, негерметичності швів та виникненням грибка. Однак дане питання не врегульовано вимогами діючого санітарного законодавства, у зв’язку з чим роз’яснюємо наступне.

Відповідно до п. 2.3.6 «Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій», що затверджені Наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 17.05.2005 року № 76 “Про затвердження Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій” у разі залиття, аварії квартир складається відповідний акт, форма якого передбачена додатком № 4.

Вказаний акт складається комісією балансоутримувача багатоквартирного будинку, в якому знаходиться квартира, яку було залито.

Для цього необхідно звернутись з відповідною заявою до балансоутримувача будинку – ЖЕКу, ОСББ тощо для створення відповідної комісії та проведення обстеження.

Згідно Додатку № 4 та роз’яснення Міністерства з питань житлово-комунального господарства України щодо ремонту квартири після залиття (лист від 29.12.2009 р. N 12/20-11-1975) в акті повинні бути відображені: дата складання акту (число, місяць, рік); прізвища, ініціали та займані посади членів комісії; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, що зазнала шкоди; адреса квартири, поверх, форма власності; прізвище, ім’я, по батькові власника (наймача, орендаря) квартири, з вини якого сталося залиття; адреса квартири, поверх, форма власності; характер залиття та його причини; завдана матеріальна шкода (обсяги необхідного ремонту приміщень квартири, перелік пошкоджених внаслідок залиття речей та їх орієнтовна вартість); висновок комісії щодо встановлення вини особи, що вчинила залиття.

Крім складання акту, доцільним буде детальне фотографування пошкоджень, завданих вашому майну залиттям квартири.

Отримавши даний акт, потрібно звертатись до тих, з чиєї вини сталась дана ситуація, з метою усунення причин, що призвели до цього та отримання відшкодування за пошкоджене майно. У випадку неможливості знайти згоди та порозуміння у вирішенні ситуації необхідно звертатись з позовною заявою до суду для отримання відшкодування.