Головна Новини Тернополянам розповіли, куди звертатися, якщо їх турбує підшкірний кліщ

Тернополянам розповіли, куди звертатися, якщо їх турбує підшкірний кліщ

Якщо Вас турбують висипання на шкірі, почервоніння і свербіж в очах, то ця інформація саме для Вас.
Подивившись на свою шкіру під мікроскопом, можна побачити багато мікроорганізмів, які живуть на ній, і кліщ роду Demodex один із них. На шкірі можна зустріти два його види: Demodex folliculorum, живе в сально-волосяних фолікулах; Demodex brevis, живе в середині сальних залоз.
Не звертаючи на те, що вперше кліщ був виявлений близько 150 років тому, демодекоз залишається на сьогоднішній день однією з важливих і серйозних проблем сучасної паразитології. Він широко розповсюджений у всіх країнах світу, у тому числі й в Україні (за статистичними даними 15% захворювань шкіри й очей обумовлені паразитуванням в організмі людини кліща роду Demodex).
Ці кліщі живуть на шкірі обличчя, рідше шиї і грудей здорових людей, не викликаючи ніяких проблем, але при певних умовах, вони можуть почати активно розмножуватися і викликати запалення і свербіж.
Особливістю демодекозу є те, що він звичайно виникає на фоні вже наявних захворювань, слабкого імунітету, хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, захворювань ендокринної системи, стресу. Найбільш часто демодекоз зустрічається в осіб зі шкірною патологією, хворобами очей, загальними захворюваннями.
Для демодекозу характерні симптоми: шкіра на ураженій ділянці запалюється та починає лущитися, пори і кровоносні судини розширюються, з’являється висип, вугрі; шкіра покривається вузликами, наривами та виразками, набуває сіруватого відтінку, погано переносить контакт з водою та милом – червоніє, свербить, набрякає, з’являються нові висипання, її стан погіршується на сонці, у солярії або в басейні з хлорованою водою.
Наявність демодекоїдних кліщів підтверджується мікроскопічно. Перед цим обстеженням рекомендується не вмиватися протягом двох днів і не користуватися косметикою.
Обстежитися на наявність кліщів Demodex можна в паразитологічній лабораторії ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».
Телефон для інформації: 52-49-80