Головна Новини Тернополянам розповіли, куди звертатися, якщо вони підозрюють у себе шкірний кліщ

Тернополянам розповіли, куди звертатися, якщо вони підозрюють у себе шкірний кліщ

Раптом стали свербіти повіки і ніс, почервоніла шкіра. Що це може бути? До якого фахівця потрібно звернутися – окуліста, дерматолога?

Проблеми можуть бути пов’язані з крихітними кліщами роду Demodex, які спричиняють захворювання на демодекоз. За статистичними даними 15% захворювань шкіри й очей обумовлені паразитуванням в організмі людини кліща роду Demodex.

Основним місцем проживання є обличчя: на шкірі носа, чола, підборіддя, в ділянці носогубних складок, щік і вій. Кліщі можуть довго зберігати свою активність поза організмом.

Якщо імунітет в порядку, кліщі не завдають незручностей і навіть в чомусь корисні, адже вони під’їдають ороговілі частинки шкіри, допомагаючи оновленню епідермісу. Але якщо захисні сили організму слабшають після перенесеного гострого захворювання або при уповільнених хронічних процесах, кліщ починає розмножуватися. При вживанні жирної їжі, алкоголю, проблемах з печінкою, жовчним міхуром, кишківником кліщ нерідко дає про себе знати. Часто у хворих на демодекоз ще й жирна шкіра (це чудове живильне середовище для розмноження і поширення кліща). Паразитуючи у волосяних фолікулах, сальних залозах і залозах хрящів повік, кліщі викликають їх запалення, деякі інші шкірні захворювання (лущення шкіри, зміна її кольору, підвищення жирності, поява свербіжу та подразнення шкіри обличчя, поява вугрів і прищів). Зазвичай демодекоз вражає обличчя, але при поширених формах може постраждати і все тіло.

Тому не треба зволікати, а звернутися до лікаря, обстежитися та за необхідності пройти курс лікування. Для ефективного обстеження протягом 3-х днів перед дослідженням виключити використання будь-яких косметичних засобів (крем, мило, лосьйони та ін.), не використовувати місцеві лікарські препарати, не вмиватися в день обстеження.

На мікрофото кліщ роду Demodex, збільшення в 100 разів, виявлений у пацієнта N. фахівцями паразитологічної лабораторії ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».

Дослідження на демодекоз можна пройти в паразитологічній лабораторії ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України»,
за адресою, м.Тернопіль,
вул. Кн.Острозького, 21А,
тел.52-49-80