Головна Новини Тернополянам на замітку: субсидій не отримає той, хто вчасно не сплачує аліменти

Тернополянам на замітку: субсидій не отримає той, хто вчасно не сплачує аліменти

Під час розрахунку субсидії планується не враховувати в сукупний прибуток сім’ї сплачені аліменти і спеціальну бюджетну дотацію за вирощування молодняка великої рогатої худоби. Про це розповідає гендиректор Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики.

Відмовити в отриманні допомоги зможуть тим, хто відповідно до Єдиного реєстру боржників, має заборгованість у сплаті аліментів більше трьох місяців (крім випадків, коли боржник є алко- або наркозалежним, що підтверджується відповідною довідкою від лікаря).

Нові правила дають можливість місцевим комісіям в окремих випадках самостійно приймати рішення про призначення субсидії після вивчення матеріально-побутових умов заявника. Наприклад, якщо один з членів домогосподарства не має доходу і перебуває у важких життєвих обставинах, пов’язаних з хворобою когось в родині.

Тим, хто отримує пенсію у зв’язку з втратою годувальника, пенсію за вислугою років, або є інвалідом з дитинства, а також дітям інвалідам комісія може призначити субсидії по наднормативній площі життя.

Якщо громадянин прострочив більш, ніж на два місяці платежі по комуналці й сума боргу перевищує 340 грн, йому відмовлять у видачі субсидії.

Нагадаємо, аліменти в Україні більше не підлягають оподаткуванню. Українцям більше не доведеться платити податки з аліментів.

“Змінами передбачено, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються аліменти в тому числі аліменти, що виплачуються нерезидентом”, — йдеться в повідомленні.

Відтепер до переліку витрат, які можна додати до податкової знижки, належать кошти, сплачені на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої освіти.

Право на отримання податкової знижки мають тільки члени сім’ї першого ступеня споріднення, тобто  чоловік, дружина, діти, батьки.

“Відповідно, якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може звернутися до фіскальної службу для отримання податкової знижки. Для цього після закінчення податкового року необхідно подати до 31 грудня року, наступного за звітним декларацію, в якій вказати суму отриманих доходів і суму коштів, сплачених на освітні послуги. Після проведення перерахунків протягом 60 днів платнику повернуть гроші “, — пояснили в регіональному підрозділі УКРІНФОРМ.

Податкова знижка нараховується на доходи, отримані у вигляді заробітної плати, при цьому сума податкової знижки не повинна перевищувати розмір заробітної плати, яку платник отримав протягом року.

Підтвердженням отриманих освітніх послуг є договір, який платник складає з навчальним закладом. Договір і розрахункові документи, що підтверджують сплату коштів, необхідно зберігати протягом трьох років.

Зазначені зміни будуть діяти для отримання податкової знижки за 2018 рік. Відповідно, громадяни повинні подати декларацію про отримані доходи з 1 січня по 31 грудня 2019 року.