Головна Новини “Теребовлянська трагедія”: він її побив – вона його вбила

“Теребовлянська трагедія”: він її побив – вона його вбила

Кохання закінчується там, де починається кримінал. Тим паче, якщо воно скраплене кров’ю. У цій історії змішалося все: любов і ненависть, тернисті заробітчанські будні та гроші, а головне – людські долі й безталання.

Адже внаслідок трагедії старенькі батьки на схилі років втратили старшого сина, а молода жінка опинилася на лаві підсудних, а нині — за ґратами, пише Номер один

Ця трагедія, що трапилась 2 роки тому в с. Кобиловолоки Теребовлянського р-ну, викликала чимало суперечок. Адже мати двох дітей вбила молодшого за себе на 17(!) років коханця! А виною усьому вкотре стала оковита.

Як пригадала підозрювана, а нині вже й засуджена 49-річна Світлана, вони із Сергієм тільки-но повернулися з Польщі, куди декілька років поспіль їздили на заробітки. Саме там, подалі від чужих очей, зародилися їхні почуття і вони вирішили жити разом. Згодом, уже коли повернулися додому в рідне село, чоловік, не ховаючись, допомагав їй по господарству, при цьому зароблені гроші віддавав батькам. При потребі вони удвох приходили допомогти його батькам на городі. Адже жили родини по сусідству, просто через межу.

Однак батьки не раз привселюдно соромили жінку, намагаючись остудити палкі почуття старшого сина. Мовляв, він ще парубок, а у неї син майже його віку. При цьому не помічали, що Сергій полюбляв перехилити чарку-другу, а потому ставав надокучливим та агресивним. І лише Світлана мала вплив на нього, відтак хлопака замість сварок тихенько йшов додому відсипатися.

У 2017-му на початку грудня вони повернулися з Польщі додому на зимові свята. Батьки Сергія саме закололи кабана. Та хоч і не змирилися з вибором сина, таки запросили його зі Світланою допомогти переробити м’ясо. Працювали цілий день. Уже сутеніло, коли сіли вечеряти та, як годиться, випили. Додому Світлана повернулася пізно. За нею приплентався п’яненький Сергій. Про подальші події відомо лише з її слів. Жінка каже, що парубок влаштував їй сварку, юридичною мовою – розпочав побутовий конфлікт. Натомість у суді мати Сергія звинуватила Свєтку в крадіжці: ніби вона привласнила частину його коштів, от син і вимагав їх повернути.

Крім того, у суді брат потерпілого озвучив ще таку версію: ніби жінка помирилася з колишнім чоловіком і попросила коханця забути дорогу до її хати. Сергій образився от і влаштував сцену ревнощів. Та замість стріли амура наткнувся на кухонний ніж.

Як би то не було, але доведено, що потерпілий декілька разів вдарив Свєтку по обличчі, у неї навіть з носа пішла кров. Проте Сергій продовжував кричати на неї, а потім однією рукою схопив за волосся, а іншою — почав душити. Реально злякавшись за своє життя, жінка схопила зі столу ніж і щосили вдарила нападника у груди. Той похитнувся й повільно, ніби у кіно, опустився долу. Декілька секунд молодиця із жахом дивилася на кров, що струменіла з рани на грудях. А потім, як загнана тваринка, почала бігати по хаті, до кінця не усвідомлюючи, що відбувається. Нарешті знову зупинилася, знайшла мобільний і зателефонувала до дітей. Коротко розповіла, що накоїла.

“Поклич сільську фельдшерку! Вона живе поруч!” – наказали вони їй.

Відтак лише через годину після нещастя Світлана побігла до батьків потерпілого, коротко розповіла, що накоїла, і попросила викликати “швидку”. На щастя, до приїзду бригади медиків рідні додзвонилися до місцевої фельдшерки, і та намагалася зупинили кровотечу.

На жаль, рана виявилась смертельною, і під ранок у реанімації районної лікарні Сергій помер. Поліція порушила карну справу за фактом умисного вбивства, вчиненого у стані сильного душевного хвилювання внаслідок насильства з боку потерпілого (ст. 116 КК України). Теребовлянським районним судом Світлану на три з половиною роки позбавлено волі. Крім того, запальна молодиця повинна сплатити по 100 тис. грн. матері та братові вбитого. На жаль, батько Сергія так сумував за сином, що невдовзі помер. Тернопільський апеляційний суд залишив цей вирок без змін, повідомили у прес-службі ТАС.

Наостанок цікава деталь: батьки вбитого юнака стверджували, що напередодні трагедії під час вечері алкоголь випивали всі. За результатами судової медекспертизи, під час сварки потерпілий перебував у стані сильного алкогольного сп’яніння. Натомість у крові обвинуваченої алкоголю не виявлено! Усе просто: аналіз крові у Світлани взяли не одразу, а майже через півтори доби!

Не дарма вже під час розгляду апеляцій у Тернопільському апеляційному суді брат вбитого зневажливо кивнув у бік жінки: “Вона була у стані алкогольного сп’яніння, а не душевного хвилювання!” У відповідь обвинувачена лише опустила очі та завчено повторила, що не визнає своєї вини, бо лише захищалася, а вбивати не хотіла.

Однак попереду Світлану чекають три з половиною роки тюрми і сіра вицвіла роба, оскільки під час слідства та суду жінка жодного дня не перебувала під вартою. Тим часом мати Сергія вже ніколи не обійме свого сина.

Олекса Чиж