Головна Новини Темношкірий тернополянин зі шкільної лави сів на лаву підсудних

Темношкірий тернополянин зі шкільної лави сів на лаву підсудних

Підліткова жорстокість вражає, а молодіжний максималізм – шокує, а все разом  часом призводить до непоправного: психологічна драма, фізична травма, моральний занепад, а по-науковому – буллінг (від англ. bullying – залякування, фізичний або психологічний терор дитини групою однокласників). Тобто форма жорстокого поводження, коли фізично чи психологічно сильніший учень або група школярів отримують задоволення, принижуючи  фізично або психологічно слабшого.

Як це сталося минулого року під час занять у школі допризовної підготовки в Тернополі. На перерві такий собі Андрій М. обізвав Мішеля А., той за словом у кишеню не поліз і гостро відповів, а потім, не стримавшись, вдарив свого кривдника. Хлопці зчепилися, проте однокласники розборонили юнаків, і Мішель утік додому, але дорогою вирішив повернутись і помститись.

Зважаючи на реакцію підлітка, Андрій уже не раз устиг залити йому сала за комір. Річ у тім, що мати Мішеля (вже саме ім’я говорить чимало) дівчиною потрапили до однієї африканської країни. Там білошкіра європейка вийшла заміж, відтак незабаром на світ з’явився смуглявий хлопчик. Згодом жінка з сином повернулися на Батьківщину, в Україну. І все б нічого, та чогось серед однокласників саме Андрія найбільше дратував високий темношкірий юнак. І згадана бійка, на жаль, була не першою і не останньою.

Отож Мішель дочекався, коли його ворог після занять вийде зі школи. Як завжди, тільки-но Андрій його побачив, як вкотре почав дражнити й ображати. Розгніваний хлопчина підбіг до нього і почав бити кулаками, аж поки його не відтягнули однокласники.

У результаті Андрій М. отримав струс головного мозку та закритий перелом руки. Говорячи юридичною мовою, отримав легкі та середньої тяжкості тілесні ушкодження, що спричинили тривалий розлад здоров’я, а це вже не жарти. За даним фактом проти темношкірого юнака поліція порушила кримінальне провадження, а нещодавно справу розглянув Тернопільський міськрайонний суд. Мішель А. свою вину визнав частково, просив не відправляти його за грати, а звільнити від покарання на підставі закону “Про амністію в 2016 р.”, оскільки на момент вчинення злочину він був неповнолітнім, повідомили у прес-службі апеляційного суду Тернопільської області.

Суд пішов назустріч юнакові: оскільки його вчинки Кримінальним кодексом кваліфікуються як злочини невеликої і середньої тяжкості, засудив Мішеля до півтора року позбавлення волі, а на підставі закону «Про амністію» звільнив від покарання. Водночас суд зобов’язав законного представника Мішеля А. – його матір сплатити потерпілому 20 тис. грн. моральних і майже 3 тис. грн матеріальних збитків.

Олена Густенко

Джерело: Тижневик “Номер один”