Головна Новини Театралізована екскурсія Тернополем: “Вже Або Ніколи…” (Фоторепортаж)

Театралізована екскурсія Тернополем: “Вже Або Ніколи…” (Фоторепортаж)

Історія кожного міста унікальна та багатогранна, вона сповненна злетів і падінь, кохання і зради, злочинів та героїзму. Вона відображає сотні тисяч, а може й мільони маленьких подій, що за століття сплелись у канву з розповідей і легенд. Минуле створює майбутнє, воно невидимим проміням огортає жителів міста, постійно нагадуючи про себе.

Тернопіль чи то скоріш Тарнополь за 479 років свого існування  зібрав чимало великих і малих, значних і на перший погляд не дуже історій. Більшість з яких відомі лише науковцям і екскурсоводам. В середу 28 серпня 2019 року на день народження файного міста Тернопіль відбулася унікальна відкрита театралізована екскурсія “Тарнополь: Вже Або Ніколи…”. Близько 400 людей зареєструвалися та завітали на історичну подорож вуличками міста. Ми мандрували в просторі і часі, переносились з однієї епохи в іншу, від 1540 року заснування і до 1843 року коли місто придбав останній власник. Це була справжня історична пригода, пише vposhukupryhod.blogspot.com

 

 

Уявіть собі  літо 2019 року, серед центру сучасного міста в розкішному платі з’являється колишня володарка міста Тарнополя Ельжбета Гелена Сенявська, що триста років перебувала у забутті. Немов полководець своє військо, вона провела людей вулицями Тарнополя, розповідаючи яким воно було колись. Історія оживала на очах сотен людей.

 

Кінець 19ст. біля сучасного пам’ятника Тарасу Шевченку , зібрались цікаві особистості : поляк, українець, єврей та шляхтич Тадеуш фон Туркул, останній власник міста Тарнополя. Тут ми дізнаємось що для того щоб місто стало вільним містяни повинні були зібрати та заплатити фон Туркулу 175 тисяч срібних флоренів.

 

Наша подорож продовжувалась, аж раптом ми опиняємося в 16 столітті, і на Театральному майдані з’являються  військовик Бернард Претвич з війтом у супроводжені двох козаків. Це часи жорстоких нападів татар, коли основними завданнями була охорона міста.Чути постріл, а за мить козаки вже волочать пораненого ворожого розвідника і ми більше дізнаємось про тодішню оборону і боротьбу з татарами.

 

 

Сторінки історії гортаються і вже початок 17 століття в славетне місто прибуває князь Олександр Острозький на коні в супроводі охорони. Його вітають містяни, а молодиця пригощає князя питним медом.Один із власників Тарнополя, виявляється прожив не довге життя і невдовзі помер, напевно від отруєння.

 

На дворі 18 століття, Ельжбета Сенявська продовжує свою подорож Тернополем і ми зупиняємось на колишніх околицях міста, де були вали, а зараз знаходиться найстаріша вулиця міста Валова. Ми потрапили в момент, коли гетьман Йозеф Потоцький наказує війту розрівняти оборонні вали, щоб побудувати нову  вулицю, на якій звиться корчма та розширити льодник. Завдяки колишнім містянам і розповідям Сенявської в уяві справді постає напівзабута історія міста, і ось перед нами земляні вали, цікаві будиночки, обабіч вулиці дідусь з онуком просять милостиню, а часові рамки все більше розмиваються.

 

 

Мандруючи містом ми знайомимось з Кияком, торговцем кондитеркою, дізнаємось про ярмаркове минуле міста та колишню велич. А наша подорож крізь століття триває.

 

Біля замку, який в кінці 17 століття виглядав зовсім інакше, зустрічаємо величну і примхливу королеву Марію Казимиру, яка на той час була власницею міста Тарнополя, в супроводі фрейліни. Марисенька, як її тоді називали, була дружиною короля Польщі Яна III Собеського.

 

Набережна Тернопільського ставу : на дворі 17 століття,чути постріли гармат, на місто наступають татари. Перед нашими очима розрортається битва між козаками на чолі гетьмана Станіслава Конецпольського та завойовниками – татарами. Захисники з честю відбили напад ворогів. Це було феєричне завершення неймовірної театралізованої екскурсії старовинним Тарнополем.

 

“Вже Або Ніколи…” це не просто подорож в історію, це незабутнє шоу за участю понад 40 осіб. Це подія яка проливає світло на давні події Тернополя. Неймовірна туристична атракція від якої в захваті і жителі і гості міста. Театралізована екскурсія виявилася справжнім коштовним подарунком до Дня Народження Тернополя. Надзвичайні моменти пригоди поза простором і часом, під час яких оживали цікаві події з минулого в супроводі нашого неперевершеного екскурсовода Ельжбети Гелени Сенявської (Оксани Ленчук) . А як відбувалась попередня театралізована екскурсія “Тернопіль 1540” , можна прочитати перейшовши за посиланням.

Пригоди вражають…