Головна Новини Тарас Юрик: 2016-й був проривом для Тернопільщини з точки зору розвитку інфраструктури

Тарас Юрик: 2016-й був проривом для Тернопільщини з точки зору розвитку інфраструктури

Торік 20 млн гривень Кабмін виділив на 165-й округ. До нього входять 5 районів області – Тернопільський, Козівський, Зборівський, Бережанський, Підгаєцький. Минулого тижня народний депутат України, голова Тернопільської територіальної організації партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Тарас Юрик оглянув об’єкти, на які пішли ці кошти. Про виконані і заплановані на 2017 рік роботи – далі в інтерв’ю.

З фонду соціально-економічного розвитку за вашим поданням у 2016 році ваш округ отримав 20 мільйонів гривень державної субвенції.

Я звертався тричі у 2016 році до Кабінету Міністрів. В кінцевому результаті загальна сума субвенції склала понад 20 мільйонів гривень. Більше половини цих коштів пішло на облаштування об’єктів інфраструктури. Йдеться про заміну вікон, дахів, ремонти дитячих садочків та інше. До речі, ми почали також реалізовувати проект встановлення футбольних майданчиків зі штучним покриттям. Наприкінці 2016-го округ №165 отримав три мільйони грн субвенції. Вирішили закупити для районів обладнання, в першу чергу, медичне. Лікарі кажуть, що за 20 років не було такого системного оновлення медтехніки. Окрім цього, за ці кошти придбали також обладнання для шкіл та дитсадків. До прикладу, у Тернопільському районі 467 тисяч гривень субвенції пішло на потреби загальноосвітніх навчальних закладів.

Продовжимо тему освіти. Школи у вашому окрузі отримали комп’ютери….

Так. Минулого тижня у Підгаєцькій школі презентували комп’ютери. Загалом область під кінець 2016-го отримала більше 700 комп’ютерів. Їх надала Китайська Народна Республіка відповідно до урядової програми комп’ютеризації навчальних закладів України. Це велика підмога для шкіл, особливо по селах. Діти будуть мати можливість в комфортних і сучасних умовах вчитися. По моєму округу в 2016-му було виділено чимало коштів і на ремонт закладів освіти. Залозецька громада Зборівщини отримала 1 мільйон 165 тисяч гривень на садочок з фонду соціально-економічного розвитку. Село Жабиня Зборівського району на ремонт приміщення дитсадка – 600 тисяч гривень. І це лише два приклади із багатьох по округу.

Ви згадали про Залозецьку ОТГ. Які результати територіальної реформи і децентралізації на Тернопільщині в цифрах?

Тернопільщина може похвалитись тим, що ми перші в Україні по децентралізації і кількості створених ОТГ. Їх у нас було 26, нині – їх 36. Ми як раз перші в тому, що наші сільські місцевості отримали додаткові можливості. Залучені величезні кошти, громади зрозуміли, що їхнє село може тепер отримати додаткові кошти. Із одного мільярда гривень, який спрямували на підтримку ОТГ, Тернопільщина отримала близько 15 відсотків –141 млн грн. Раніше 90 відсотків сіл області мали бюджет в межах 200-300 тисяч гривень, якого вистачало лише на оплату праці апарату сільської чи селищної ради. А зараз мінімум 200-300 тисяч грн до них надходить, щоб поліпшити інфраструктуру.

Вже відомо, які суми і на які об’єкти отримає Тернопільщина у 2017 році?

Сьогодні активно над тим працюємо. У Державному бюджеті визначено загальну суму, яка передбачена на два напрямки – близько трьох з половиною мільярдів гривень по державі у Фонді регіонального розвитку і 4 мільярди у програмі соціально-економічного розвитку. Це дві цільових програми з Держбюджету, які можуть фінансувати певні програми регіонального характеру. Минулий рік для Тернопільщини був проривом з точки зору розвитку інфраструктури. Вдалося залучити близько 400 мільйонів гривень власне на об’єкти інфраструктури, це крім доріг. Йдеться про перекриття дитячих садків, шкіл, заміна вікон, дверей, ремонти, заміна фасадів, встановлення котлів. Зараз робимо акцент на енергоефективні заходи. Це дасть можливість за рахунок економії витрат на опаленні спрямувати заощаджені кошти на інші об’єкти. Якщо в попередні роки наша область на розвиток інфраструктури могла отримати 10-20 мільйонів, то зараз таку суму отримує практично кожен з районів. Торік за тих 400 мільйонів грн проведено ремонти близько 350 об’єктів. Наголошую, у Тернопільській області 1054 населених пункти, 350 об’єктів вдалось відремонтувати тільки у 2016 році. Сподіваюсь, що 2017 рік буде ще кращим у цьому плані.