Головна Новини Сільські голови розповіли, хто гальмує адмінреформу в області

Сільські голови розповіли, хто гальмує адмінреформу в області

реформа-300x200Сільські, селищні та міські голови занепокоєні ситуацією, яка склалася на Тернпільщині із адміністративно-територіальною реформою.

Проект перспективного плану формування територій спроможних громад, який розробили в облдержадміністрації, мав бути затверджений ще до першого червня, а об’єднанні громади мають бути сформовані до 15 липня. Тільки за такої умови нові територіальні громади нашої області  отримають понад мільйон гривень від держави на розвиток, пропорційно розділений між об’єднаннями, субвенції на освіту і медицину, та 60% ПДФО на місцях. Та усе це і громада, і область може втратити через гальмування адмінреформи на рівні обласної ради. Зокрема, у цьому переконані селищний голова Великих Бірок Роман Мацелюх, селищний голова Гусятина Михайло Савчук, сільський голова Байковець Анатолій Кулик та міський голова Микулинець Роман Ваврух. Про це вони розповіли під час прес-конференції 15 червня.

На останній сесії обласної ради, яка відбулася 11 червня, депутати тільки заслухали інформацію про стан підготовки проекту Перспективного плану, тоді як вже мали його затвердити. Ситуація із затягуванням реформи вигідна, як зазначають сільські голови, представникам обласної ради, адже тоді вони довше займатимуть свої посади, і далі матимуть вплив на райони і села. Густинський селищний голова переконаний, що керівники населених пунктів, які виступають проти об’єднання, діють за вказівкою зверху. Людей у селах залякують і окремі політики, і «ділки», які мають свої інтереси, що село після реформи буде знищене, що закриють дитячі садочки, школи, клуби. Є також категорія голів, які мають амбітні плани, і не хочуть приєднуватися до сильнішої громади, а переконані, що можуть створити об’єднання навколо себе, хоча не мають ні фінансових, ні законодавчих підстав для цього.

Та зараз головна проблема не в тих, хто не хоче об’єднуватися у громади. У законі «Про добровільне об’єднання територіальних громад» прописано, що ті, хто не захоче ні з ким об’єднуватися пізніше будуть приєднані до тієї чи іншої громади примусово, відповідно до Постанови Кабміну. Але якщо до 15 липня обласна рада не погодить запропонований перспективний план, то громади втратять гроші від Фонду регіонального розвитку і субвенції на наступний рік. Роман Мацелюх – селищний голова Великих Бірок, серед іншого зазначив, що при такому розвитку подій вже наступного року села Тернопільщини побачать разючу відмінність із селами сусідніх областей, які затвердять перспективні плати територіальних громад вчасно. А Роман Ваврух – Микулинецький міський голова має дещо іншу думку.

«Ситуація нас очікує не райдужна, – каже він. – Це буде перехідний період, період апробації реформи. І в цей час кожному населеному пункту доведеться жити за своїми можливостях. Декому доведеться і скорочувати свої витрати. Податок на землю та нерухомість будуть основним джерелом находжень до бюджету для місцевих громад, а освіта і медицина будуть фінансувати з держбюджету.».

Депутати обласної ради на черговому пленарному засіданні затвердити перспективний план вирішили після того, як його презентують та обговорять на місцях. Та, як зазначають керівник громад, проводити громадські слухання немає потреби, адже ті, хто вже визначився, самі вже по кілька разів все обговорили. До того ж, призначати громадські слухання з цього питання, повинна не обласна рада, а райдержадміністрації, що чітко записано у законі України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Завдання обласної ради тільки погодити запропонований облдержадміністрацією перспективний план, а після цього його мають затвердити у  Мінрегіонбуді. За даними цього міністерства перспективні плани формування територій спроможних громад вже затвердили у Миколаївській, Рівненській, Дніпропетровській, Житомирській, Хмельницькій, Херсонській, Луганській і Донецькій областях.