Головна Новини Завтра можна спостерігати місячне затемнення

Завтра можна спостерігати місячне затемнення

Завтра у Тернополі і в області можна буде спостерігати повне місяне затемнення.

27 липня 2018 року, в день великого протистояння Марса відбудеться повне місячне затемнення, видиме на всій території України і ближнього зарубіжжя. Це буде найтриваліше місячне затемнення в столітті, Місяць зануриться максимально глибоко в земну тінь, значно втративши яскравість і ставши дуже тьмяним червонуватим “кривавим” диском. Настільки тьмяним, що зазвичай засвічує повної Місяцем Чумацький Шлях буде бачимо (природно під темним заміським небом).


Місяць у фазі максимального затемнення на тлі ділянки Чумацького Шляху. Фото: Бабак Тафреші.
Більш того, Місяць від Марса буде відділяти всього 5 °, світила будуть дуже близькі один до одного. Чи не знайти Марс в цей день буде неможливо!


Моделювання затемнення в Stellarium
А в який час буде затемнення?
Видима неозброєним оком фаза розпочнеться 27 липня о 21:24 в цей час земна тінь почне “наповзає” на Місяць. Повна фаза почнеться о 22:30, досягнувши максимуму о 23:21. Після півночі, вже 28 липня в 00:13 земна тінь почне залишати Місяць, і покине в 1:19.


Схема видимості затемнення з сайту Timeanddate.com
Я не вказую час для напівтіньовій фази, так як вона малопомітна оком і не настільки цікава. Дізнатися точний час затемнення, включаючи напівтіньові фази, можна перейшовши за посиланням.

Де найкраще спостерігати затемнення?
За містом. Подалі від міських вогнів. У селі або на дачі, де небо буде темним і покаже більше зірок на тлі червоної Місяця. Але і міські жителі легко побачать як саме затемнення, так і супроводжуючий його яскравий Марс. Добре мати з собою бінокль, а краще телескоп.

І звичайно стежте за погодою.

Джерело