Головна Новини Сьогодні другий день фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

Сьогодні другий день фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини»

В урочищі Бичова на Монастирищині розпочався ХІХ фестиваль лемківської культури «Дзвони Лемківщини». Це справжнє унікальне та колоритне свято, яке вражає своєю самобутністю, адже лемківська культура є невід’ємною складовою української нації. На цьому під час під час відкриття наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна.

«Щиро запрошую усіх на фестиваль «Дзвони Лемківщини». Саме тут найприємніші моменти, які пов’язані з нашою самобутньою лемківською культурою, яка є невід’ємною складовою нашої нації, українського народу. Це унікальна можливість послухати лемківські пісні, говірку та долучитися до веселої забави, до історії нашого краю. Протягом трьох днів фестивалю тут збереться кілька тисяч не лише українців, а й гостей з-за кордону», – зазначив Степан Барна.

Також очільник області наголосив, що перший день фестивалю символічно присвятили дітям та молоді, які продовжуватимуть плекати лемківську культуру та звичаї.

«Приємно, що сьогодні на дитячій лемківській ватрі зібралося більше лемків, ніж на відкритті лемківської ватри у Ждині – на 80% більше дітей і ще вдвічі більше дорослих. Це хороший знак. Також мені приємно констатувати, що від сьогоднішнього дня «Дзвони Лемківщини» у Монастириську триватимуть аж три дні», – наголосив голова ОДА.

Разом з маленькими лемками очільник області запалив дитячу ватрочку, яка об’єднала як дорослих так і малих.

Також учасники та гості фестивалю мали нагоду ознайомитися з унікальними експозиціями у музеї лемківської культури. Усі охочі випробовували власні сили під час спортивних лемківських забав.

Фестиваль «Дзвони Лемківщини» – це те місце, яке додає сили та енергії, об’єднує та допомагає знайти нових друзів або віднайти рідню. Триватиме свято до 5 серпня.