Головна Новини Суддя Варневич погрожувала вбитому активісту

Суддя Варневич погрожувала вбитому активісту

Про те, які могли бути причини вбивства громадського активіста із Кременця Віталія Ващенка розповіла його дружина Наталія і товариші по громадській діяльності. Прес-конференція з цього приводу відбулася 31 травня.

«Мені дуже важко говорити, – каже вдова Наталія Ващенко. – Жорстоко вбито мого чоловіка, не за його погані дії, порушення закону людського чи божого, а за правду, за те, що він, просто кажучи, ліз не туди куди треба, і його не раз про це попереджали. Не так давно, може 10 днів тому, ми з ним підвечір пішли до магазину у Кременці. Я чекала на вулиці, а він зайшов купити продукти. Вийшла якась жінка, яка мене не побачила, і сказала «Ващенко, вам залишилось недовго і небагато.». Мені стало моторошно, я запитала у чоловіка хто вона. «Це Варневич», – сказав він (суддя Кременецького райсуду, – прим авт.). Я сказала, що ведеться слідство, і вона впевнена, що ти будеш покараний, що це за слова? «Не звертай уваги», – була відповідь чоловіка. Можливо, ця сторона також була зацікавлена у тому, що сталося. Я нікого не звинувачую, нехай з цим розбираються правоохоронні органи. Ще часто прізвище цієї судді пересікалося із прізвищами представників партії «Свобода». Із Кременецького дитячого психоневрологічного санаторію було звільнено працівницю, вона подала до суду, щоб її поновили на роботі. Інтереси закладу представляв Віталій Ващенко, а вона була членом «Свободи». Члени цієї партії чинили шалений тиск на головного лікаря закладу, мало не ногами відкривали двері до нього в кабінет, вимагали пояснення чому звільнив її з роботи і вимагали, щоб її поновили. На цю звільнену працівницю було відкрите кримінальне провадження по статі шахрайство. Мій чоловік цю справу хотів довести до кінця. І цю справу по оскарженню звільнення з роботи веде суддя Варневич. Мій чоловік був також членом земельної комісії у міськраді. Про цю його діяльність я мало що знаю, але споконвіків в Україні брат брата вбивав за землю. Це основне з чим я можу пов’язати вбивство чоловіка. Але нехай все перевіряють правоохоронні органи, я нікого прямо не звинувачую, тому що не маю на це ні морального, ні юридичного права.».

Представники правоохоронних органів зазначили, що основна версія вбивства – це громадсько-політична діяльність Віталія Ващенка і вони працюють у цьому напрямку. Головний поліцейський області Олександр Богомол про хід цього розслідування доповів також депутатам під час другого пленарного засідання третьої сесії облради.

«Дружина потерпілого може ознайомитися з матеріалами слідства в будь-який момент, – сказав Олександр Богомол. – Надіюсь, що по цьому вбивству у нас будуть позитивні результати. Але ті, хто це вчинив знають, що їх шукають. І по характеристиці подій, і по місцю події видно, що намагалися залякати, далі щось робити, скоріше всього, вбивати не хотіли, але так склалися обставини. Є декілька версій, основна це його громадська і політична діяльність, тому що він піднімав багато тем по владі, прокуратурі, поліції, суду. Ці всі теми будуть перевірені. Нам цікаві не тільки виконавці, а хто замовник, хто все ініціював. Прикро, що злочинці у білий день їздили по Кременцю, їх бачили багато людей, і жоден в поліцію не передзвонив і не сказав, що є підозрілі особи, і щоб ми могли застерегти. Люди, які знали Віталія і попереджували його за добу про те, що на твоїй вулиці якісь люди дивляться, слідкують, деякі приїжджали подивитися на них. На жаль, ніхто не повідомив, хоча ми могли профілактично спрацювати. Але маємо наслідки, які є. Запевняємо, що поліція буде робити все можливе, щоб довести до завершення розслідуванням і встановити винних.».

Після виступу керівника Нацполіції депутати вирішила створити тимчасову контрольну комісію Тернопільської обласної ради щодо громадського і цивільного контролю за ходом розслідування вбивств громадських активістів голови фракції «Народного контролю» у Кременецькій міській раді Віталія Ващенка та голови фракції ВО «Свобода» у Борщівській міській раді Володимира Яворського. У комісію увійшли по два представники усіх фракцій. Головою обрали Володимира Болєщука.