Головна Новини Субсидії призначатимуть по-новому

Субсидії призначатимуть по-новому

Призначати або перепризначати субсидії тепер будуть інакше, ніж раніше. Зміни, які внесли до Постанов Кабміну стосуються періоду доходів, який братиметься до уваги та заборгованості за комунальні послуги.

«Основна зміна, яка внесена до передостанньої Постанови – це те, що доходи громадян будуть братися інакше, ніж було до цього часу, – розповів Вадим Боярський, директор департаменту соціального захисту населення ТОДА. – Якщо раніше при перепризначенні субсидій з 1 травня бралися доходи за попередні 4 квартали, які передують місяцю звернення, то тепер будуть братися за два останні квартали попереднього року, тобто тертій і четвертий квартал попереднього року. Якщо ж буде перерахунок на опалювальний період, те що ми будемо мати в жовтні цього року, то буде братися дохід за перші два квартали поточного року, тобто перший і другий квартали 2017-го. І так на наступний рік. До травня 2018 року будуть братися доходи за 3-4 квартали 2017 року і в жовтні за 1-2 квартали 2018 року.».

Раніше субсидія не перепризначалася на наступний період, якщо була заборгованість за комунпослуги. Тепер внесено зміни і зазначено, що субсидія не перепризначається, якщо заборгованість за житлово-комунальні послуги більш як 2 місяці і вона перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів громадян, тобто 340 гривень. Якщо ж у випадку заборгованості виникають спірні питання, то субсидія перепризначається до того часу поки проблема не буде вирішена у суді. А ще тепер будуть виявляти субсидіантів-«двійників», тобто людей, які мають субсидії і за місцем реєстрації, і за місцем оренди квартири.

«Багато людей незгідні із сумами боргів, які виставляють їм житлово-комунальні підприємства з різних причин, – каже Вадим Боярський. – Якщо заявник незгідний з боргом подає до суду, то до остаточного винесення рішення судом субсидія буде перепризначатися. Ще одна зміна- субсидія не може призначатися одночасно за місцем реєстрації та фактичним місцем проживання. Мали місце зловживання, коли людина зареєстрована в одному місці і мала право на призначення субсидій, укладала угоду і по оренді квартири і по прописці і отримувала пільги від держави за двома адресами. Тепер це виключено. Буде створюватися єдина база і будуть виявлятися «двійники». Також продовжено прийом документів на виплату частини не використаних субсидій до 1 листопада. Але заява прийматиметься, якщо у людини була поважна причина, наприклад, хвороба.».