Головна Новини Студенти вимагають стипендії, викладачі – заплати – “чортова дюжина” для тернопільської влади

Студенти вимагають стипендії, викладачі – заплати – “чортова дюжина” для тернопільської влади

Два місяці працівники професійно-технічних навчальних закладів не отримують зарплати, а учні – стипендії. За липень виплатили зарплату частково: хто на 50%, хто на 75%. Зараз, за даними Андрія Присяжного, голови обласної ради профспілок, загальний борг складає 11 мільйонів гривень. А всього, до кінця цього року профтехосвіті не вистачає майже 40 мільйонів. Через це викладачі та студенти прийшли вимагати свого до представників влади. 13 жовтня вони пікетували обласну адміністрацію та обласну раду.
«Ми сьогодні приїхали сюди, щоб привернути увагу наших керівників до профтехосвіти, яка зараз на межі виживання, оскільки нас просто «кинули», – каже Євген Присяжний, викладач фізкультури Підволочиського професійного ліцею. – В наших закладах вчаться діти із малозабезпечених, багатодітних сімей, діти-сироти, які по закону перебувають на утриманні держави. А діти не отримують зовсім стипендії, деякі з наших викладачів отримали за липень тільки частину коштів, відпускних не було, крім того, зняли надбавку за престижність професії. Ситуація нагнітається все більше, і ми змушені були прийти сюди».
Серед вимог пікетувальників було не тільки упродовж двох тижнів виплатити заборгованість, а й повернути 20% надбавку за престижність професії. Представники влада, які вишли до людей пропонували сформувати ініціативну групу та обговорити всі питання у кабінеті голови облради, і направити вимоги освітян до столиці. Та пікетувальники не хотіли слухати ні Віктора Овчарука, ні Любима Крупу, ні Юрія Юрика.

Їхні виступи супроводжували криками «Барну!», «Брехня!» та іншими. Щодо керівника області, то присутнім на пікеті сказали, що він не може вийти до них, оскільки перебуває у відряджені. Любомир Крупа запевняв, що найближчим часом проблему буде вирішено. Щоправда, наскільки розтягнеться «найближчий час» не уточнив. Сказав тільки, що Постанову, якою передбачено виділити нашій області 77 мільйонів гривень «дай Боже підпишуть сьогодні». А коли кошти надійдуть в область департамент фінансів та департамент освіти мають подати пропозиції в апарат облдержадміністрації по внесенні змін до бюджету. Потім ці зміни треба затвердити на сесії облради.

«Будемо робити все, щоб ці кошти якомога менший термін лежали тут, а якнайшвидше розійшлися по закладах, – підсумував Любомир Крупа.».