Головна Новини Сто років тому снаряд влучив у храм, а знайшовся тепер

Сто років тому снаряд влучив у храм, а знайшовся тепер

При встановленні риштування для подальшого ведення відновлювально-реставраційних робіт чортківського костелу св. Станіслава майстрами було помічено невідомий металевий предмет округлої форми, неначе навмисне вмонтований у стіну.

– Сталося це на південно-східному фасаді біля вікна на висоті 40 метрів від сучасного рівня поверхні, – розповідає археолог та спелеолог, старший науковий працівник Чортківського міського краєзнавчого музею Володимир Добрянський.

Його ще й як військового історика відразу після виявлення знахідки запросив для оглядин і надання експертної оцінки настоятель костелу – отець-домініканець Сворад Ян Дуда.

– Залізний предмет увійшов у цегляну кладку, розбивши її вглиб на 30 сантиметрів, – деталізує науковець. – Це шрапнельний артилерійський снаряд, призначений для знищення живої сили противника кулями, що знаходилися всередині корпуса.

Далі В.Добрянський повідомив журналістам Чортків.City, що поблизу костелу вже траплялись дивні знахідки. Одну виявлено під час ремонтних робіт у новому монастирі трохи більше як два роки назад – 2017-го. То – два снаряди калібру 76 та 105 мм без детонатора.

Аналогічна ситуація, за словами археолога, простежувалася в інших домініканських костелах і монастирях. Зокрема в селі Нирків Заліщицького району. А також – у готичних катедральних соборах Вроцлава, Ясної Гори, Варшави.

Снаряди навмисне вмуровувалися в стіни отцями-домініканцями з сакральною метою – як символ нескореності, віри, Божої опіки.

Щось подібне Володимиром Добрянським виявлено в 2017 році під час дослідження головного обводового оборонного муру, зведеного на початку XVII ст. (зі сторони вул. С.Бандери). У стіні знаходилися бійниці, замуровані в XVIII ст., коли костел втратив оборонно-фортифікаційне призначення. Але туди було вміщено чотиригранні темно-коричневого кольору скляні фляшки-штофи, перед тим навмисне розбиті.

– А ось знахідка, про яку йдеться, – не символізм зі сакрально-містичним змістом, а відлуння війни, – стверджує історик. – Бойовий заряд за траєкторією руху був напрямлений зі східного напрямку, тому є підстави вважати, що він пов’язаний з часами I Світової війни. Якщо конкретніше – з Чортківською офензивою.

– У нашому випадку шрапнельний снаряд був випущений із західної сторони села Шманьківці – місця дислокації гарматного полку Кирила Карася, – коментує історичний момент. – Оскільки костел святого Станіслава не мав жодного воєнно-стратегічного значення, то бойовий заряд випущено не спеціально в дану споруду. Це – проста випадковість.

Та як би там не було, свідка Чортківської офензиви виявлено з вражаючою точністю в часі рівно ста років.

Фото Любомира Габруського