Головна Новини Степан Барна: Тернопілля має стати правдивим центром історичного надбання Патріарха Йосифа Сліпого

Степан Барна: Тернопілля має стати правдивим центром історичного надбання Патріарха Йосифа Сліпого

Цього року Тернопільщина, як і вся Україна, відповідно до постанови Верховної Ради відзначає 125 років з дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, Глави Української греко-католицької церкви у 1944-1984 роках. Так, урочиста академія з нагоди цієї пам’ятної річниці відбулася у тернопільському палаці культури «Березіль». Участь в урочистостях взяв голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Очільник області відзначив, що Патріарх Йосиф Сліпий – це унікальна історична постать, символ нескореності української церкви та українського народу. «Уродженець села Заздрість Теребовлянського району Йосиф Сліпий після 18 років концентраційних таборів, мордовії та Сибіру продемонстрував свою здатність об’єднати багато поколінь українців за кордоном довкола незалежної України і довкола Української греко-католицької церкви. Саме тому ми маємо зробити все для того, щоб про Йосифа Сліпого знали в кожній школі та музеях Тернопільщини. А також зробити все, аби духовний центр у Заздрості став предметом не просто відвідин його як музею, а став місцем українського та всесвітнього паломництва. Тернопілля має стати правдивим центром історичного надбання Йосифа Сліпого», – наголосив Степан Барна.

Урочиста академія – це найбільший мистецький захід, який був запланований на цей рік в Тернополі. На заході також виступила заслужена академічна капела України «Трембіта».

«Цей колектив – один із найстарших хорових колективів України і є майже ровесником Йосифа Сліпого. До урочистої академії вони підготували дуже оригінальну програму із використанням сучасних творів українських композиторів, які пишуть на духовну тематику. На вечорі звучав дебютний твір «Заповіт Патріарха Йосифа Сліпого», який написали спеціально для цього заходу. Ми дуже вдячні співорганізаторам – Тернопільській облдержадміністрації, Тернопільській міській раді та Тернопільському краєзнавчому музею, які доклали зусиль до цієї урочистості, і ми ще раз змогли вшанувати світлу пам’ять Патріарха Йосифа Сліпого», – зазначив Віталій Козак – отець-доктор, синкел з питань стратегії розвитку Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ.

 

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=gGOIRAY-no8]

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=mjfGs0EyyY4]