Головна Новини Степан Барна: Підгаєччина через проведення прозорих аукціонів залучила до місцевого бюджету майже...

Степан Барна: Підгаєччина через проведення прозорих аукціонів залучила до місцевого бюджету майже 3 млн грн

Сьогодні об’єднанні територіальні громади та органи місцевого самоврядування вмотивовані на те, щоб здійснювати управління землею, адже 100% від оренди землі залишаються в місцевих бюджетах. На це звернув увагу голова Тернопільської ОДА у програмі «Акценти тижня зі Степаном Барною».

За його словами, при створенні обєднаних територіальних громад виникає проблема ефективності використання землі за межами населених пунктів. На даному етапі цими землями розпоряджаються районні державні адміністрації, тому було би логічно, при утворенні ОТГ, управління передати громадам.

«Сьогодні політика держави зводиться не лише до децентралізації та передачі повноважень на місця, але й до чіткого регулювання цінової політики передачі землі в оренду, – зазначає Степан Барна. – Держава чітко ставить питання, що орендна ставка землі має бути не менше трьох відсотків, а об’єднанні територіальні громади, органи місцевого самоврядування її занижують. У нашому випадку це нелогічно, адже йдеться про наповнення бюджету, тому ми всі боремося за те, щоб ці показники зростали. І в нас уже є позитивна практика – ми почали продавати право оренди землі на аукціонах, організованих Державним агентством земельних ресурсів Тернопільської області».

Голова ОДА звертає увагу, що сьогодні ОТГ та органи місцевого самоврядування вмотивовані на те, щоб здійснювати управління землею, тому що 100% від оренди землі залишаються в місцевих бюджетах. «Маємо чудовий приклад – Підгаєцький район – один із найскладніших районів з точки зору надходжень до бюджету. Так от, торік Підгаєччина через проведення прозорих аукціонів на право оренди землі залучила до місцевого бюджету майже три мільйони гривень. І тепер у них не виникає питання, де взяти кошти на співфінансування проектів регіонального розвитку. Тому варто працювати в цьому напрямі й далі», – зазначає Степан Барна.

Нагадаємо, 20 березня у Києві відбулося п’яте засідання Ради регіонального розвитку, на якому Тернопільщина була фаворитом, адже займає перше місце по кількості об’єднаних територіальних громад. Станом на сьогодні їх є 36. На засіданні близько тисячі учасників зі всієї України обговорювали найбільш нагальні для держави питання. Тернопільську область представляла делегація із 60 осіб. Такий формат зустрічі дозволив обговорити важливі питання щодо розвитку України та українського села, зокрема, одним із основних звучало питання щодо можливості користування сільськогосподарськими землями поза межами населених пунктів.

Програма «Акценти тижня зі Степаном Барною» виходить щочетверга на каналі ТТБ о 18:30 год.