Головна Новини Степан Барна про те, як очистять суддівський корпус

Степан Барна про те, як очистять суддівський корпус

barnaЩоб не українці знову змогли повірити правосуддю, справедливості і гідно змогли захищати власні права, влада робить важливі кроки в реформування судової системи.

До 20 січня на розгляд до парламенту було подано кілька законопроектів щодо реформування судоустрою в Україні. Від Президента був внесений проект Закону «Про забезпечення права на справедливий суд». 13 січня депутатська більшість прийняла два законопроекти за основу.

 Цей Законопроект розробляло широке коло експертів, серед яких представники Ради Європи, ОБСЄ, РПР, «Нової країни».

Що дасть громадянам нашої країни цей Президентський законопроект пояснює народний депутат Партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» Степан Барна.

“Законопроект, внесений Президентом, – це не компроміс, а консенсус. І це не  позиція однією людини – це позиція спільноти фахівців. У законопроекті враховано рекомендації Венеціанської комісії, Консультативної ради Європейських суддів та інших міжнародних організацій. Значних розбіжностей між двома законопроектами, взятими за основу у Верховній Раді не існує. Зараз іде дискусія над двома питаннями: ліквідація господарських судів та діяльність органів, що відповідають за контроль над суддями і їхньою кар’єрою”, – пояснює Степан Барна.

Президент як гарант Конституції, перш за все, має забезпечити захист прав та свобод громадян. Це неможливо без справедливого суду, до якого будуть обиратися та  призначатися лише професійні і не корумповані судді.

Тому основний фокус в законопроекті робиться на особистості судді, на правилах добору суддів і на формуванні суддівського корпусу.

Питання чи будуть господарські суди чи не будуть – це питання другорядне. Звичайно, що дискусію з цього питання не завершено. Але ставити зараз на перше місце перебудову господарської системи з точки зору  її структури, не торкаючись правил добору суддів і не займаючись очищенням  суддівського корпусу, –хибний шлях.