Головна Новини Степан Барна представив проект обласного бюджету на наступний рік

Степан Барна представив проект обласного бюджету на наступний рік

Проект обласного бюджету на 2018 рік представив під час підсумкової прес-конференції голова обласної адміністрації Степан Барна 20 грудня. Фахівці прогнозують, що доходи загального фонду місцевих бюджетів становитимуть близько 3,6 мільярдів гривень, що на 500 мільйонів гривень більше, ніж було цього року. При цьому, за словами Степана Барни, власні кошти місцевих бюджетів становитимуть не менше мільярда гривень і будуть спрямовані на розвиток краю і стануть ресурсом для капітальних вкладень у зміни життя в області. Керівник області також коротко окреслив, які суми і на що наступного року отримає область із державного бюджету.

«Зростання мінімальної зарплати у наступному році планується в межах 16,4%: з 3200 до 3723 гривень, – розповів Степан Барна, голова ТОДА. – Виходячи з цієї позиції буде зростати сплата ПДФО і надходження до бюджету. Зростання посадового окладу для працівників першого тарифного розряду на 10% – з 1600 до 1762 гривень. Прожитковий мінімум на одну працездатну особу на перше січня 2018 року становитиме 1762 гривні, на перше липня – 1841, на перше грудня – 1921 гривню. Щонайменше 6 мільярдів у держбюджеті передбачено на Фонд регіонального розвитку. З них Тернопільська область отримає 194 мільйони гривень. На ці кошти ми матимемо можливість реалізувати інфраструктурні проекти, які будуть фінансуватися обласною радою, громадами, райрадами, органами місцевого самоврядування. Субвенція на розвиток інфраструктури територіальних громад у держбюджеті становить 1,9 мільярда гривень. Впевнений, що ми отримаємо не менше 100 мільйонів гривень на розвиток інфраструктури громад області. На субвенцію із реалізації заходів щодо соціально-економічного розвитку територій у державному бюджеті передбачено більше 5 мільярдів гривень. Область отримає з них в межах 100 мільйонів гривень. Щонайменше один мільярд у бюджеті передбачено на розвиток фермерства. Вперше за всю історію області ми матимемо унікальну можливість підтримати тих, хто створює робочі місця на селі. Але кошти отримають ті, хто легально працює, хто платить податки, хто створює робочі місця, а не олігархи, які мають по 200-300 тисяч гектарів землі і лобіюють свої компанії. Майже 2,3 мільярда із держбюджету буде спрямовано на підтримку галузі тваринництва. Очікуємо в 2018 році також субвенцію на будівництво, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах у розмірі 315 мільйонів гривень. Адже з 1 січня 2018 року в дію вступає закон України «Про дорожній фонд», відповідно до якого дороги в області переходять на баланс обласної державної адміністрації».

Проект обласного бюджету вже обговорили на засіданнях постійних комісій обласної ради. А сьогодні його винесуть на розгляд та затвердження депутатів.