Головна Новини Степан Барна зустрівся з Генеральним консулом Угорщини Йожефом Бугайла

Степан Барна зустрівся з Генеральним консулом Угорщини Йожефом Бугайла

На Тернопільщині з робочим візитом побував Генеральний консул Угорщини пан Йожеф Бугайла. Це був ознайомчий візит, мета якого налагодження співпраці в економічній та культурній сферах краю. З представниками консульства зустрівся голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

 

За його словами, Угорщина цікава для області власним економічним потенціалом, перспективами залучення інвестицій у сферах модернізації економіки та інноваційного розвитку галузей промисловості і сільського господарства.

 

«Наші дрібні селянські господарства і фермери зацікавлені у вивченні досвіду Угорщини у сфері переробки плодів та овочів. Адже переробні підприємства Угорщини орієнтовані не на великих товаровиробників, а на фермерів. Тому було б доцільно організувати і провести низку практичних семінарів для наших фермерів за участю угорських експертів, – зазначив Степан Барна. – Крім того, у збереженні та нарощуванні постачання до Угорщини деревини та сільськогосподарської продукції зацікавлені й наші місцеві товаровиробники. Ці товарні групи займають лідируючі позиції в структурі нашого експорту, а їх зростання в умовах кризи дає нам можливість прогнозувати розвиток взаємовигідного співробітництва в короткостроковій перспективі».

 

Водночас, як зауважив голова обласної адміністрації, наявні трудові ресурси в області, локалізація та стан ринку праці в цілому створюють передумови для започаткування інвестиційного співробітництва з Угорщиною у галузях автомобілебудування, швейного виробництва, деревообробки. Вагомою є також перспектива співпраці у галузі культури, освіти, та туризму. З цією метою на Тернопільщині започатковано фестиваль «Ференц-фест», який уже вдруге відбудеться у Бережанах 6-8 травня.

 

«Цей захід – це можливість показати культурний та мистецький потенціал нашої області. Водночас ми готові працювати в питаннях реалізації проекту днів країн. Цей проект був розпочатий торік і він започаткував проведення тижня або дня певної країни. У даному випадку ми пропонуємо провести дні Угорщини на території Тернопільщини, під час чого буде змога презентувати свої можливості і відповідно побачити ближче співпрацю з Угорщиною. Крім того, хотіли би розглянути дипломатичну співпрацю у плані того, щоб на Тернопільщині відкрили Почесне консульство Угорщини. Сподіваюся, що у цьому напрямі ми зробимо все можливе, адже офіційна частина вже розпочалася», – наголосив Степан Барна.

 

Нагадаємо, на Тернопільщині добре налагоджене співробітництво з Угорщиною. Так, 24 лютого 2016 року відбулося підписання Програми освітнього обміну між Міністерством освіти і науки України та Міністерством людських ресурсів Угорщини на 2016-2018 роки. Положеннями цього документу передбачене виділення стипендій для навчання українських студентів в Угорщині та угорських – в Україні.

 

Також Угорщина бере активну участь у наданні гуманітарної допомоги Україні, у лікуванні та реабілітації українських військовослужбовців-учасників антитерористичної операції, організації відпочинку та оздоровлення дітей сімей військовослужбовців, підтримку територіальної цілісності України.