Головна Новини Степан Барна: Данило Галицький ввійшов у історію, як символ відродженої України та...

Степан Барна: Данило Галицький ввійшов у історію, як символ відродженої України та незворотності нашої перемоги

Війна сьогодні відбувається не лише на Сході держави, а й у свідомості кожного українця. І неабияк важливо розширити рівень нашого світогляду за рахунок історичного надбання та героїзму наших славний предків. Про це наголосив голова Тернопільської обласної державної адміністрації Степан Барна під час прес-конференції, присвяченій створенню художньої кінострічки відомого українського режисера Тараса Химича «Король Данило».
«На так давно нам презентували фільм про боротьбу українців у застінках ГУЛАГу. Сьогодні ж маємо можливість поринути у ще одну сторінку історії українського народу, датовану 13-им століттям.  Історична постать, король Данило Галицький зумів об’єднати половину тодішнього середньовічного світу довкола захисту своєї землі від східної загрози. Він ввійшов у історію як справжній символ відродженої Русі-України та незворотності нашої перемоги», — зазначив Степан Барна.
Процес зйомок фільму наразі триває. Готуються декорації, організатори планують створювати локації по всій країні, аби показати, що Данило Галицький прагнув побудувати державу, яка б охоплювала всю територію сучасної України. Обіцяють, фільм буде видовищним і захоплюючим. Таким, що доноситиме позитив перемоги. Данило Галицький мріяв про велику Україну і зміг стати королем у найнесприятливіших умовах, більше того — розширити кордони своєї держави. Як саме це відбувалося — демонструватиме фільм.
«Сьогодні ми маємо унікальну можливість долучитися до створення оригінальної кінострічки. Спільними зусиллями ми зможемо передати дух нашої цікавої та героїчної історії», — підкреслив очільник області.
Нагадаємо, «Король Данило» — це перший фільм вказаного режисера, який створюють лише за кошти спонсорів та небайдужих до українського кінематографу. Саме тому фільм «Король Данило», вже встиг отримати статус «народного кіно». Кошторис стрічки — 4 млн грн. Збір коштів розпочався 13 липня цього року на платформі «Na-Starte» й триває досі.
«За радянських часів нам, українцям, постійно втовкмачували, начебто ми нація, яка завжди страждає і програє. Але сьогодні під час українсько-російської війни, ми вже продемонстрували всьому світу, що є сильними і вольовими. Більше того, можемо бути взірцем іншим європейським країнам, бо здатні відстояти своє право на незалежність, — зазначив Тарас Химич. — І завдяки новоствореному  фільму доведемо, що ми є люди, які мають власні ініціативи, можуть будувати свою державу, йти в перед і не занепадати духом».
Участь у прес-конференції також взяли виконавець головної ролі фільму — тернополянин Сашко Алексєєв, композитор стрічки відомий співак Андрій Підлужний, а також каскадери Тернопільського спортивного клубу «Характерник», які беруть участь у бойових сценах фільму. Учасникам заходу — студентам історичного факультету й пересічним тернополянам — продемонстрували вже готові фрагменти стрічки, саундтрек до фільму, а також новий промо-ролик Тернополя.