Головна Новини Степан Барна: Безвізовий режим – це маркер того, що Україна є частиною...

Степан Барна: Безвізовий режим – це маркер того, що Україна є частиною об’єднаної Європи

Надання українцям можливості безвізового перетину кордону з країнами Європи означає, що 28 держав світу визнають ефективність тих фундаментальних реформ, які здійснює Україна. До того ж, за такий короткий шлях навіть у Європі провести подібні реформи було б доволі складно. На це звертає увагу голова Тернопільської ОДА Степан Барна.

Він наводить у підтвердження слова екс-генсекретаря НАТО Андерса Фог Расмуссена, який заявив, що «упродовж попередніх трьох років українське керівництво започаткувало більше реформ, ніж за попередні 23 роки». «Якщо порівняти, якою була Україна раніше і якою стала зараз, – це є беззаперечним прогресом», – заявив Расмуссен, який є радником Президента України.

Степан Барна підкреслює, що процес отримання безвізу передбачав виконання близько 150 конкретних умов, кожна з яких принесла свою самостійну користь нашій країні.

«Так, це було не просто, але Україна це зробила! У керівництва держави вистачило політичної волі, щоб обіцяне стало реальністю. Президент відіграв ключову координуючу та стимулюючу роль у об’єднанні зусиль дипломатів, інших державних органів та громадянського суспільства у процесі отримання Україною безвізового режиму з ЄС. Серед корисних нововведень, які, власне, і відкрили Україні двері у Європейську спільноту, такі, як: введення електронного декларування, заснування нових антикорупційних органів тощо. Наша молода держава, яка до того ж багато попередніх років була під гнітом економічної тіні, зуміла зробити справжній прорив, безпрецедентно відкривши свої бази даних. Європа оцінила це, і у відповідь відкрилася для нас», – зазначає Степан Барна.

При цьому він звертає увагу на те, що надання Україні безвізового режиму має глибоке символічне значення – це визнання того, що Україна належить до спільного європейського простору, на відміну від Російської Федерації.

«Українці давно ідентифікують себе з Європою, при цьому не втрачаючи своєї національної самобутності. Прогресивне мислення наших громадян знаходить близькість з тими фундаментальними, демократичними цінностями, які сповідує цивілізований світ. Чим став для нас безвізовий режим зараз? Свого роду він є яскравим маркером того, що Україна – частина об’єднаної Європи», – зазначає Степан Барна.

Не дарма Президент України Петро Порошенко отримання безвізу назвав «остаточним розлученням з Росією». «Сьогодні Україна остаточно оформила своє розлучення з Російською імперією. Саме так, по-філософськи, ми маємо це сприймати. Це вихід із більше ніж 300-річної історії, яка почалася з Переяславської ради, і сьогодні Україна вертається додому», – заявив Глава держави.

Варто зазначити, що отримання безвіз – це виконання Петром Порошенком своєї передвиборчої обіцянки та завершення початої ним роботи ще на посаді міністра закордонних справ України. (головою МЗС він став у 2009 – ред.)

Голова Тернопільської ОДА впевнений, що громадяни України зовсім скоро зможуть оцінити усю повноту правильності та успішності того стратегічного вибору, який зробила Україна. «Особливо наші студенти, науковці та дрібні підприємці. Маючи біометричній паспорт їм не потрібно буде стояти у принизливих чергах, платити зайві 70 євро, аби поїхати закордон. Беззаперечно, цей непростий шлях обернувся для нас успіхом», – додає Степан Барна.