Головна Новини Старі занедбані дачі чи новий парк? Тернополяни голосують за створення нового  Smart...

Старі занедбані дачі чи новий парк? Тернополяни голосують за створення нового  Smart City парку «Ювілейний»

Тернополяни у соцмережах активно обговорюють ідею створення нового парку «Ювілейний», який може стати справжніми «зеленими легенями» для найбільшого спального мікрорайону Тернополя. Міський голова Тернополя Сергій Надал на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук оголосив відкрите голосування щодо ідеї. Понад 80 % з тих, хто взяв участь у голосуванні, висловились “за”. 

Варіант 1: Дачі в межах міста

Основна причина, чому міський голова звернувся до громади – це намагання частини дачників, заблокувати створення парку через суди. Вони хочуть зберегти свої дачі-вагончики у межах Тернополя. Питання дійсно складне. З одного боку члени садового товариства «Ювілейне» не вдоволені запропонованою компенсацією, а з іншого боку – найбільший спальний мікрорайон міста може залишитись без нового парку.

Дачний кооператив «Ювілейний» був створений ще у 60-і роки минулого століття, коли були виділені у тимчасове користування земельні ділянки. 50 років тому це була околиця міста. Ділянки не приватизовані і досі належать всій громаді Тернополя. При цьому міська рада зробила крок назустріч дачникам. Було прийняте рішення виділити їм ділянки в  іншому місті. Однак декому цього видалося замало.

Варіант 2: Парк Smart City площею понад 10 гектарів

Нагадаємо, у квітні цього року в міській раді Тернополя оголосили відкритий всеукраїнський конкурс на кращий ескізний проект нового парку, а в липні відбулася презентація та конкурсний відбір поданих проектів. Усього на конкурс подали чотири проекти: два тернопільські і два київські. Журі конкурсу визнало кращою роботу тернопільської команди фахівців.

Новий міський парк заплановано у мікрорайоні №14, що обмежується вулицями Тарнавського, Володимира Великого, Липницького, Київська. Займатиме він 10,5 гектарів. Як повідомили у мерії, це буде сучасний відпочинково-розважальний парк зі застосуванням технологій Smart City.

«Це буде парк із застосуванням енергозберігаючих технологій, із заправкою для електромобілів. Задум такий, щоб це було місце, де кожен зможе знати собі заняття, відповідно до вподобань. Заплановані різноманітні спортивні зони: футбольне поле, скейт-майданчик, велотраса, майданчик силових тренажерів, ігрові майданчики, розраховані для дітей різного віку», – йдеться у повідомленні.

За проектом, у центральній частині – великий виставковий центр із залами для виставок різного у вигляді соняшника, що символізує життя. Передбачено облаштувати «сухий» фонтан і сад квітів, зелені амфітеатри, тощо.

Як показало голосування, левова частка тернополян, а це – понад 80%, підтримує ідею створення нового парку.

На даний час частину дачних вагончиків облюбували бомжі, через яких стаються пожежі цих тимчасових будівель.

Віра Сотник