Головна Новини Стартує новий проект підтримки ЗМІ в ході реформування

Стартує новий проект підтримки ЗМІ в ході реформування

У Тернопільському прес-клубі стартує новий проект під назвою «Комплексна підтримка друкованих ЗМІ різних регіонів України в процесі роздержавлення та налагодження їх самостійної діяльності». Він здійснюватиметься в партнерстві з прес-клубами Житомира, Сум, Херсона і Ужгорода та при підтримці “Українського медійного проекту” (У-Медіа), що реалізується Інтерньюз в Україні та фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)​. Тим самим Тернопільський прес-клуб продовжить роботу в цій важливій сфері, розпочату минулого року за сприяння У-Медіа, НСЖУ та обласних держадміністрації і ради, розширюючи сферу діяльності та вдосконаливши її.

Суть проекту полягає в наданні широкої різнопланової підтримки друкованим засобам масової інформації  5-ти регіонів України в процесі їх роздержавлення згідно з Законом України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації», а також на перших порах їх самостійної діяльності. Сюди входитиме фахова юридична допомога, сприяння в оволодінні сучасними методами журналістики, а також навчання керівників і працівників таких ЗМІ газетному менеджменту та монетизації контенту. До того ж реалізація проекту через мережу незалежних прес-клубів з різних регіонів дасть змогу забезпечити широке висвітлення і обговорення  ходу роздержавлення газет, акумулювати і поширити кращий практичний досвід, вирішити актуальні проблеми на місцях.

Впродовж 8-ми наступних місяців в Тернополі та кожному із названих вище регіонів буде організовано по 5 тренінгів, що їх проведуть сертифіковані фахівці, і тематика яких охопить всі основні напрямки, актуальні для керівників та працівників видань в процесі роздержавлення та наступного налагодження самостійної діяльності . Зокрема, розглядатимуться питання юридичного захисту та зменшення можливих ризиків, розробки необхідної документації, налагодження роботи рекламних служб тощо. Роз’яснюватимуться, з наданням практичних рекомендацій, і положення законодавства щодо роздержавлення комунальних газет. А також -особливість роботи місцевих друкованих засобів масової інформації в умовах подальшої реалізації адміністративно-територіальної реформи.

Задля ефективної юридичної підтримки в рамках проекту постійно діятиме централізована «гаряча телефонна лінія», куди при потребі зможуть звернутися керівники та працівники редакцій не лише з областей-учасників, а й з усієї України. Консультації надаватимуться досвідченими юристами і через електронну пошту. А також з’являтимуться на сайтах прес-клубів 5-ти регіонів та в партнерських онлайн-ЗМІ. Відкрите обговорення найгостріших проблем роздержавлення для пошуку ефективних рішень та обмін вже наявним досвідом забезпечать телемости між регіонами в прямому ефірі. З метою надання практичної допомоги редакційним колективам та їх керівникам буде видано і безкоштовно розповсюджено спеціальний посібник.

Контакти Тернопільський прес-клуб, м. Тернопіль вул. Качали, 3

Тел 050-528-03-15

akardynal@ukr.net