Головна Новини Старовинний Чортків “в’яне” від неякісної води

Старовинний Чортків “в’яне” від неякісної води

Екологічно недопустима- ця експертна оцінка з року в рік здобується країнами, як трофей, за безладне поводження з найголовнішим людським ресурсом- водою.

Все більшу загрозу для якості водних ресурсів становить забруднення навколиш­нього середовища і, зокрема, водних об’єк­тів. Впродовж 20 століття з метою збільшення господарського використання води відбулося масштабне зарегулювання головних рік України, що обумовило техногенні порушення 70-80% руслового стоку, підпір вод, а також регіональне підтоплення земель. Вражаюче, що тільки діяльність людини за останні 50 років спричинила небувале за всю історію люд­ства забруднення водних ресурсів. Тож недивно, що щоденно 2 млн.т побутових та інших стічних вод потрапляють у світові водні ресурси, пише Чортків Онлайн

За оцінками експертів, Україна, зі всієї Європи, вважається однією з найменш забезпечених запасами місцевих водних ресурсів, які припадають 1 на жителя. -1 тис. куб м (у Великобританії-5 тис. куб м).

Якщо пройтись по регіонам країни, то почесне 15 місце посіла Тернопільська область-1-1,5тис куб м/рік –саме такий максимальний об’єм води може отримати житель, в залежності від водності року.

Більшість річок області (80%) належать до басейну р. Дністер, найбільшими з них є : Серет, Нічлава, Збруч, Гнізна.

А місто Чортків, що розташоване на березі річки Серет, буквально кажучи ‘в’яне’ від неякісної води, принесеної цим водотоком.

Прямі випуски в ріку Серет на старій каналізації в центральній частині міста ліквідовані вже давно, але окремі мережі побутової каналізації, паралельно до старих загальносплавних колекторів, не побудовані.

В результаті – побутові і дощові стічні води по головному загально-сплавному колектору поступають в район ГКНС, де частково перекачуються на міські КОС (каналізаційні очисні споруди), а частково, без очистки, скидаються в ріку Серет.

Тож коли в дощову погоду ГКНС і КОС перевантажуються за рахунок дощових вод, якість очистки не відповідає ‘ Правилам охорони поверхневих вод від забруднення стічними водами’, а доочистка стічних вод не проводиться.

Відомо, що в Чорткові є спеціальний поверхневий водозбір.

Хоча через піщано-гравійні фільтри вода набирається у резервуари й після хлорування надходить жителям, вона є не більш, ніж технічна, але немало людей,  не знаючи про реальні загрози, використовують її як питну!

Також, новим сюрпризом для городчан стала нечікувана сенсація: з кінця 2017 року річка Серет має нову ‘підживу’- додаткові трубопроводи каналізаційної системи!

Так, відділом інструментально-лабораторного контролю інспекції проведено відбір проб води на річці Серет вище міста Чортків та нижче скиду з очисних споруд. При перевірці встановлено несанкційований скид стічних вод у деяких ділянках водного джерела.

Тож чи можна буде врятувати річку та споживачів її води від того ‘хворобливого’ стану? Чи все вже втрачено і кращим рішенням буде забути про чисту воду взагалі?

Вихід є завжди і це не той випадок, коли потрібно опускати руки!

Якщо все ж таки взятись за капітальне очищення ‘збагачених’ вод, то лише для покращення хімічного й бактеріального показників води доведеться витратити не менше місяця.

А для відновлення біологічного стану – потрібно в рази більше часу та належна охорона. Але вода буде приносити користь і, як колись вважалось, стане насправді ‘цілющою’.

На жаль, Чортків теж здобув цей славнозвісний трофей і, тому, стан водних ресурсів міста є екологічно неопустимим.

Марина Ратушняк <ratushnijakmaryna@gmail.com> для Чортків.Онлайн