Головна Новини Старовинний палац на Тернопільщині відреставрують за 70 мільйонів

Старовинний палац на Тернопільщині відреставрують за 70 мільйонів

Двоє архітекторів зі Збаража Юрій Вербовецький і Тетяна Онищук стали переможцями конкурсу на кращий проект комплексної реставрації та пристосування палацу графа Бадені в Коропці Монастириського району під культурно-освітній комплекс. Цей конкурс оголосила Тернопільська обласна рада у червні цього року, а його результати повідомили 27 грудня.

Обоє переможців є представниками архітектурної майстерні, що працює у Збаражі. Юрій Вербовецький, який є керівником цієї майстерні, вже 20 років займається відновленням та порятунком пам’яток архітектури. Два роки тому він також розробив Проект протиаварійних і невідкладних реставраційних робіт для палацу Бадені. Йдеться про ремонт та реставрацію куполу палацу, який частково вже виконаний у цьому році. І як продовження він разом з Тетяною Онищук розробили проект з відновлення палацу та парку у Коропці.

«У парку пропонуємо відновити дві зони, – розповів Юрій Вербовецький, керівник проекту-переможця. – Парадну, зі сторони головного фасаду, яка має виглядати як сквер періоду барокко у стилі Віденського ренесансу: доріжки, клумби симетричні. Майданчик для тренувань ліцеїстів пропонуємо перенести на територію самого ліцею, щоб відновити презентабельну частину, яка буде працювати на сам палац. Друга частина парку несиметрична. Там треба відновити річечку Малинівка, яка протікала через парк, на ній було багато дерев’яних місточків. Також у парку має бути декілька відпочинкових галявин, де можна проводити туристичні атракції. Обов’язково треба відновити скляну оранжерею поблизу озерця, про яку є багато згадок в історичних документах і саме озерце. Деревами цінних порід, які ще живуть, але запущені, у поганому стані, також треба зайнятися. Перед парком передбачена ділянка для зустрічі туристичних автобусів, легкових автомобілів.».

На першому поверсі палацу архітектори пропонують облаштувати музей. Ліве крило другого поверху залишиться для навчання ліцеїстів, а чотири кімнати у правому крилі облаштують під готельні номери.

«Інтер’єри у палаці добре збережені, зокрема у бальній залі, – зазначає Тетяна Онищук, співавтор проекту-переможця. – Там приблизно на 80% збереглися дерев’яні панелі, вцілів мармуровий камін. Також у цій залі пропонуємо зберегти наші для картин. У документах є згадка про малу панську їдальню, зал прийомів, у них теж багато елементів у доброму стані, наприклад печі. З правої сторони були панські спальні. Одну з них можна запропонувати для проведення фотосесій, як готельний номер для молодят. У спальнях є окремий санвузол та гардероб. Навчальні аудиторії будуть на другому поверсі, а перший плануємо повністю переобладнати під музей із залом прийомів. На другому поверсі зліва будуть навчальні кімнати для ліцеїстів з окремою сходовою кліткою, а справа чотири готельні кімнати також з окремим входом.».

За попередніми підрахунками архітекторів на реалізацію їхнього проекту необхідно 69 мільйонів гривень. Ще мільйон треба на виготовлення проектно-кошторисної документації. Таких коштів, як зазначив голова обласної ради, в обласному бюджеті немає, тому в обласній раді планують залучати інвесторів, шукатимуть грантові пропозиції для співфінансування та інші шляхи для реалізації проекту і збереження унікальної пам’ятки.

Щодо переможців конкурсу, то було передбачено 20 тисяч гривень за першу премію та 15 тисяч за другу. Таким чином двоє авторів кращого проекту отримали по 10 тисяч гривень. А друге місце журі конкурсу віддало Вікторії Боженко із ПП «Рембудзахід». Її проект передбачає відновлення паркової зони, зокрема ставочку, та проведення там світлових шоу.