Головна Новини Стало відомо, коли тернопільські випускники зможуть взяти участь у ЗНО

Стало відомо, коли тернопільські випускники зможуть взяти участь у ЗНО

МОН затвердило календарний план підготовки і проведення зовнішнього незалежного оцінювання у 2020 році.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 11 травня № 635 урегулювано проведення зовнішнього незалежного оцінювання-2020. Відповідно до наказу, кожен зареєстрований учасник має право пройти тести щонайбільше з чотирьох навчальних предметів.

Зовнішнє незалежне оцінювання відбуватиметься з  11-ти навчальних предметів: 

  • українська мова і література
  • історія України
  • математика
  • біологія
  • географія
  • фізика
  • хімія
  • англійська мова
  • іспанська мова
  • німецька мова
  • французька мова

Зміст сертифікаційних робіт відповідатиме програмам зовнішнього незалежного оцінювання, затвердженим наказами Міністерства освіти і науки України від 26 червня 2018 року № 696, від 20 грудня 2018 року № 1426.

Переклад завдань сертифікаційних робіт з історії Україниматематики, біологіїгеографіїфізики та хімії здійснюватиметься кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською та угорською мовами.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 9 липня 2019 року № 947 затверджено календарний план підготовки та проведення зовнішнього незалежного оцінювання-2020.


 ЗНО-2020: завдання 

♦ У тесті з української мови та літератури передбачається 58 завдань різної форми: 33 завдання з мови, 24 – з літератури та одне відкрите завдання з розгорнутою відповіддю.

На виконання відведено 180 хвилин.

♦ Тест з математики матиме 35 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (20 завдань), на встановлення відповідності (4 завдання), відкритої форми з короткою (8 завдань) та розгорнутою (3 завдання) відповіддю.

На виконання відведено 180 хвилин.

♦ Тест з історії України налічує 60 завдань різних форм і складається з двох частин: «Історія України ХХ – початку ХХІ ст.» (30 завдань) та «Історія України від найдавніших часів до кінця ХІХ ст.» (30 завдань).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ У тесті з англійської мови 59 завдань різних форм та чотири частини: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ У роботі з німецької мови передбачається 59 завдань різних форм та чотири частини: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ Тест з французької мови налічує 59 завдань різних форм та три частини: «Розуміння мови на слух (аудіювання)» (16 завдань), «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ У тесті з іспанської мови 59 завдань різних форм та чотири частини: «Розуміння мови на слух» (16 завдань) «Читання» (22 завдання), «Використання мови» (20 завдань) і «Письмо» (одне завдання відкритої форми з розгорнутою відповіддю).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ Тест з біології налічує 50 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (38 завдань), на встановлення відповідності (8 завдань) та з вибором трьох правильних відповідей із трьох груп запропонованих варіантів відповідей (4 завдання).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ У тесті з географії 54 завдання різної форми: з вибором однієї правильної відповіді (36 завдань), на встановлення відповідності (6 завдань), відкритої форми з короткою відповіддю (6 завдань) та з вибором трьох правильних відповідей із семи запропонованих варіантів відповіді (6 завдань).

На виконання відведено 150 хвилин.

♦ У тесті з фізики буде 38 завдань різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (20 завдань), на встановлення відповідності («логічні пари») (4 завдання), відкритої форми з короткою відповіддю (14 завдань).

На виконання відведено 180 хвилин.

♦ Тест з хімії налічує 52 завдання різних форм: з вибором однієї правильної відповіді (34 завдання), на встановлення відповідності («логічні пари») (4 завдання), відкритої форми з короткою відповіддю (14 завдань).

На виконання відведено 180 хвилин.


 Державна підсумкова атестація у формі зовнішнього незалежного оцінювання 

Результати зовнішнього оцінювання із трьох навчальних предметів зараховуються як результати державної підсумкової атестації (за шкалою 1–12 балів). Вони нараховуються за освітній рівень повної загальної середньої освіти для учнів (слухачів, студентів) закладів загальної середньої освіти, професійної (професійно-технічної), вищої освіти, які в 2020 році завершують здобуття повної загальної середньої освіти:

  • українська мова і література (частина з української мови) (обов’язково);
  • математика або історія України (період ХХ – початок ХХІ століття) (на вибір випускника);
  • один з предметів із запропонованого вище переліку (на вибір випускника).

Учням, які оберуть для проходження #ДПА іноземну мову, результат за #ЗНО буде зараховано як результат за ДПА (за шкалою 1–12 балів), залежно від рівня, на якому вони цю мову вивчали:

♦  для тих, хто вивчав мову на профільному рівні, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту та профільного рівня;

♦  для тих, хто вивчав мову на рівні стандарту, оцінкою за ДПА буде результат виконання завдань рівня стандарту.

 Вступ до вишів 

Відповідно до проєкту Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти України, у 2020 році під час вступу зараховуватимуть результати зовнішнього незалежного оцінювання 201720182019 та 2020 років з усіх предметів, крім іноземних мов. Якщо у ролі конкурсного предмета встановлено іноземну мову, вступник має право подавати оцінку із сертифікатів 20182019 та 2020 років з однієї з іноземних мов (англійська, німецька, французька або іспанська) на власний розсуд.

vseosvita.ua