Головна Новини Стали відомими обставини скандалу про розтин трупів під відкритим небом у Тернополі

Стали відомими обставини скандалу про розтин трупів під відкритим небом у Тернополі

Шокуючі фото з Тернополя, де просто неба проводять розтин трупа покійника з підозрою на коронавірус, облетіли весь світ.  Знімки зробив кореспондент інформаційного агентства Associated Press, який побував у кількох містах і на свої очі побачив умови праці українських медиків.   У Тернополі про обставини справи дізнавалися журналісти “Терміново

Через брак умов розтин робили на вулиці

В кадр потрапили і фото з моргу обласної психоневрологічної лікарні, на базі якого проводить розтини Тернопільське обласне бюро судово-медичної експертизи.  У матеріалі американського інформаційного агентства йшлося про відсутність системи фільтрації в деяких лікарняних моргах, що змушує медичних працівників проводити розтини на вулиці просто неба.

30 квітня 202о року. Тернопільські судмедексперти проводять розтин трупа за межами моргу (фото: Associated Press, Євген Малолєтка) Так, у об’єктив фотокореспондента потрапив завідувач відділу судово-медичної експертизи з Тернополя Олег Стецюк,  який розповів, що країна не дає медикам «ні копійки на поліпшення санітарних умов», а захисний костюм йому пошив друг. Лікар також звернув увагу на те, що йому відмовили в проханні надати намет для розтину на вулиці, посилаючись на брак коштів.

Публікація спричинила значний резонанс не лише в Україні, позитивного іміджу Тернополю вона відверто не додала. Відтак невдовзі пояснення з приводу цих фото опублікувала на своєму сайті Тернопільська міськрада, запевнивши, що морги міських лікарень №2 та №3, передані у безкоштовну оренду обласного патологоанатомічного бюро,  обладнані належною вентиляцією, каналізацією й відповідають усім вимогам. Судмедексперти знімають захисні костюми після проведення розтину просто неба (фото: Associated Press, Євген Малолєтка)

Водночас на офіційному сайті міської ради підкреслили, що “щодо ситуації із моргом, який розташований у психоневрологічній лікарні (саме там зроблене скандальне фото – прим. ред), то заклад перебуває в обласному підпорядкуванні – це бюро судово-медичної експертизи. Відтак, відповідні висновки після вивчення ситуації щодо забезпечення цього моргу повинні надати в обласній адміністрації”.

Некомпетентні чи дезінформують свідомо?

Станом справ у моргу в чиновників, зокрема  голови ОДА Володимира Труша та начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Богайчука журналісти поцікавилися 12 травня під час брифінгу із заступницею Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак. Тоді керівник області і заступниця міністра сказали, що публікації і фото Associated Press не бачили, тому не можуть коментувати. Водночас пан Богайчук підтвердив, що фото справді зроблені у Тернополі.  Заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак у Тернополі  продемонструвала, що слабо орієнтується в реаліях вітчизняної медицини. З вуст чиновниці, розтини на вулиці виглядають як щось міфічне, чого б взагалі не повинно було бути.

Є встановлені чіткі правила організації роботи паталоанатомічних чи судовомедичних досліджень, і я не сумніваюся, що цих правил дотримуються всі медпрацівники, – сказала замміністра. – Якщо йдеться про Тернопільську область, колеги мене доповнять, але я думаю, це нонсенс. Звичайно, що на вулиці не може проводитися будь-яка медична процедура. А дослідження патологоанатомічне є медичною процедурою, є протоколи якими чином це проводиться, є санітарні норми. Без сумніву лікарі були забезпечені засобами захисту. Водночас Ірина Микитчак додала, що цю ситуацію треба перевірити, бо вона для неї вкрай дивна.

Голова ОДА Володимир Труш у свою чергу попросив журналістів “не  шантажувати і не шахраювати цими питаннями”.

–  Я не бачив цієї статті, але хочу звернути вашу увагу на те, що в нас немає такої смертності, щоб морги були переповнені, – зазначив Труш. – Потреби проводити розтин на дворі немає, в нас нема тисяч смертельних випадків.  То чому ж тоді у Тернополі проводили розтин на вулиці?!

Начальник управління охорони здоров’я Володимир Богайчук у коментарі журналістам після брифінгу пояснив, що у такий спосіб начебто відпрацьовували алгоритм дій на випадок збільшення кількості хворих.

– Якщо стежите за ситуацією в Нью-Йорку, бачите що приїжджають машини і по 2 тисячі померлих в добу. Ви можете собі уявити? – каже пан Богайчук. – Тому це було відпрацювання алгоритму дій по кількості трупів, які б поступали до нас. Нічого там не порушили, працюємо в польових умовах. На вулиці цього не робили, був намет. Біля кожного лікувального закладу є намет для таких заходів. Сьогодні судмедекспертиза і паталогоанатомічне бюро забезпечені костюмами і засобами захисту, це контролюється.

Ось тільки фотографії Associated Press і слова судмедекспертів спростовують заяви усіх чиновників. А пан Богайчук, фактично, обманював ЗМІ. Його слова про те, що “нічого не порушили” прямо суперечать сказаному Іриною Микичак про те, що розтини на вулиці під відкритим небом є неприйнятними.

Намету не було, привезли аж через два дні

Що ж насправді відбувалося під стінами моргу психоневрологічної лікарні, на базі якої проводять судово-медичні експертизи. Директор обласного бюро судмедекспертизи Ігор Юхимець пояснив Терміново, що за скеруванням слідчого на розтин надійшли тіла двох самогубців. Однак потенційно у них міг бути коронавірус. Відтак було прийнято рішення робити розтин не в секційній залі моргу, а просто неба на каталці. У такий спосіб, додав Юхимець, дбали і про безпеку тернополян, щоб потенційно інфіковані матеріали розтину не потрапили згодом у загальну каналізацію міста. Адже окремої каналізації морг не має.

– Труп не діставали з мішка, – пояснив процедуру директор бюро судмедекспертизи. – Після проведення розтину там не застосовується вода, а засипають хлоровмісні дезінфікуючі речовини. Цей мішок герметичний. Його після розтину закладають в труну, зверху заливають дезінфікуючою речовиною і віддають для поховання.  Все це медики робили б у наметі, однак його, підтвердив слова Олега Стецюка пан Юхимець, не було.  Намет з’явився лише через два дні.  – Намет поставили працівники управління ДСНС за рішенням оперативного штабу на території поруч з моргом, – каже Юхимець.

– Олег Стецюк привіз з Борщова розкладний секційний стіл, туди підведена вода, електрика, всі відходи збираються в бочку, яку потім служба ДСН забирає для утилізації. Але це на той випадок, коли будуть так звані кримінальні трупи з COVID-19 чи з підозрою на нього. А так загалом розтини трупів, які доставляють у цей морг з декількох районів області, проводять у приміщенні.

Ігор Юхимець наголошує, що бюро судово-медичної експертизи не проводить розтини померлих від COVID-19. Однак у випадку з самогубцями не було впевненості, що вони не інфіковані, тому під час розтину медики подбали про додатковий захист. Правда захисні костюми пошили за власні кошти.

– До цього ще 24 квітня за рахунок гуманітарної допомоги з бази техпостачання ми отримали 20 одноразових захисних комбінезонів, 20 окулярів, 120 масок, – зауважив Юхимець. – Але цього дуже мало. Після публікації ( у американському виданні – прим. ред) обіцяють ще щось дати.