Головна Новини Співачка з Почаєва у Польщі набирає мільйонні перегляди на YouTube

Співачка з Почаєва у Польщі набирає мільйонні перегляди на YouTube

Співачка Сусанна Яра, яка народилася і зростала в Почаєві на Кременеччині, збирає мільйонні перегляди відео на YouTube. Про виконавицю розповів журналіст та історик Роман Кабачій у своїй публікації спеціально для УП.Життя.

Сусанна Яра – солістка гурту HRDZA, працює одночасно у кількох жанрах – від автентичного виконання народних пісень, фолку – до ф’южн, року та електронної музики, є неординарною представницею польської та словацької музичної сцени, пише Кременець Сіті

А починала дівчина зі співу у церковному хорі в Почаєві. До того ж, дівчина із співочої родини.

Батько Сусанни – диякон Антон Ярий, до сьогодні протодиякон Перемисько-Горлицької єпархії Польської автокефальної православної церкви.

Мама Мар’яна Яра – православний теолог, а ще диригент, композитор, музикант, дослідник карпатського фольклору та орнаментики, засновниця церковного хору “Ірмос” та жіночого ансамблю “Відимо”, що існують понад 20 років.

Перший хор, у якому довелося співати дівчині, був дитячо-молодіжний хор Почаївської Лаври, який створила її мама.

Спершу була церковна музика. Першою мовою – церковнослов’янська.

Пізніше була музична школа, заняття класикою, в дитячих колективах із народною музикою, авторською піснею.

Мар’яна Яра також заснувала дитячий гурт “Сянічок” при місцевому гуртку українців у Польщі. Із ним Сусанна об’їздила всю країну, були на всіх можливих українських і лемківських фестивалях, конкурсах.

Загалом дівчина встигла поспівати у близько 30 різних хорах і колективах.

У 1992-му маму Мар’яну як регента хору запросив переїхати із родиною до Польщі православний Митрополит Варшавський Василій (Дорошкевич). Так родина опинилася у сусідній державі.

Місцем служіння було обрано Сянок – історичне місто в Карпатах неподалік кордонів з Україною.

Яку роль відіграв гурт бойківських і лемківських пісень “Відимо”, який життєвий принцип співачки, читайте у повному інтерв’ю на “Українській правді” за посиланням.