Головна Новини Справа “тернопільських прокурорів” одна з 50 справ НАБУ які “зависли” в судах

Справа “тернопільських прокурорів” одна з 50 справ НАБУ які “зависли” в судах

З-поміж 171 кримінального провадження, в яких станом на 30 листопада 2018 року детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування, а прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури скерували обвинувальні акти до суду, підготовче засідання не відбулося у 49, пише Голос України.

Про це повідомили в Управлінні зовнішніх комунікацій НАБУ.

Зокрема, за даними НАБУ, на 7 грудня призначено апеляційний розгляд на ухвалу про повернення обвинувального акта у справі «тернопільських прокурорів» ця справа перебуває у різних судових інстанціях вже більше двох років — з 11 листопада 2016 року. Іншу справу — за фактом завдання збитків ПАТ «ДПЗКУ» — служителі Феміди також не поспішають розглядати: вже 23 місяці не може відбутися підготовче засідання.

Наразі судові засідання призначаються в середньому раз на два місяці. Серед причин — брак суддів певної кваліфікації (справи НАБУ і САП мають розглядати три судді з понад 5-річним стажем роботи), хвороби або відпустки учасників процесу тощо. Трапляються випадки, коли розгляд справи намагаються «затягнути» ще до моменту скерування обвинувального акта до суду.

Приміром, 9 жовтня 2018 року у кримінальному провадженні за підозрою судді Подільського районного суду м. Києва та заступника керівника апарату цього ж суду стороні захисту було відкрито матеріали досудового розслідування. За процедурою, після ознайомлення з матеріалами провадження, обвинувальний акт скеровують до суду для розгляду. Однак, за понад півтора місяці сторона захисту не ознайомилася з матеріалами, відтак детективи подали до суду клопотання про обмеження строків для ознайомлення з матеріалами кримінального провадження до п’яти днів із моменту винесення ухвали. Проте Солом’янський районний суд м. Києва вирішив, що такою контрольною датою має бути 21 грудня 2018 року. Відтак справу не почнуть розглядати раніше 2019 року.